Folkhälsomyndigheten tar varannan vecka fram prognoser utifrån de vaccinleveranser som ska komma till Sverige. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten tar varannan vecka fram prognoser utifrån de vaccinleveranser som ska komma till Sverige. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sverige når vaccinmålet för alla över 65

Prognosen om att alla över 18 år ska ha erbjudits minst en dos vaccin till den 5 september ligger fast. Samtidigt kommer Sverige nå målet som går ut om två dagar om att ha vaccinerat 80 procent av alla över 65 år.

ANNONS

– Prognosen kan ligga fast eftersom det inte skett några större förändringar från leverantörerna. Det är en stabilitet i leveranserna, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Folkhälsomyndigheten tar varannan vecka fram prognoser om när den vuxna befolkningen samt personer i riskgrupp ska ha vaccinerats med minst en dos. Prognosen baseras på hur mycket vaccin som levereras och gruppstorlekar i de olika prioriteringsfaserna.

Under hela maj månad väntas 2,8 miljoner doser vaccin levereras till Sverige, och lika mycket i juni. Under juli–september kommer sedan 8 miljoner doser, enligt FHM:s antaganden, förutsatt att vaccinet från Curevac godkänns.

ANNONS

Når delmål

I långtidsprognosen för den 5 september har man helt plockat bort Astra Zenecas vaccin eftersom det inte ska användas för andra än personer över 65 år. Samtidigt vaccinerar inte Sverige med Janssens vaccin.

Regeringen och SKR presenterade den 1 april en ändringsöverenskommelse gällande vaccinationerna mot covid-19. I den ingår också målet om att 80 procent av alla över 65 år ska ha fått en dos till den 16 maj – om två dagar.

– Det har regionerna uppnått. På nationell nivå har vi nu kommit upp i 89 procents täckningsgrad och ingen region ligger under 85 procent, säger Emma Spak.

– Vi tycker att det är väldigt positivt, och vaccinationerna fortsätter.

Under fredagen var andelen av hela den vuxna befolkningen som vaccinerats med minst en dos 39,0 procent.

Ingen kapacitetsbrist

Regionerna har ingen kapacitetsbrist utan har tagit höjd för att kunna administrera 1,2 miljoner doser per vecka, men den volymen kommer man inte att komma upp i utifrån aviserade leveranser.

– Regionerna kan vaccinera mycket mer om det krävs. Man har byggt en mycket större logistik än de leveranser som kommer, säger Emma Spak.

TT: Finns det någon utsikt om att vaccinprognosen i september kan justeras och tidigareläggas?

– Om bolagen aviserar mer vaccin och de kan leverera mer tidigare under sommarmånaderna, då skulle prognosen kunna ändras. Men även här är det viktigt att det i sådana fall blir känt så fort som möjligt eftersom det innebär att regionerna behöver skruva ytterligare på sin kapacitet.

ANNONS

– Men blir det större leveranser kan prognosen justeras på ett sätt som gör att man är färdig tidigare, säger Emma Spak.

Niklas Svahn/TT

ANNONS