Jubel i FN-högkvarteret i New York efter att förbudet mot kärnvapen antogs i juli i år. Arkivbild.
Jubel i FN-högkvarteret i New York efter att förbudet mot kärnvapen antogs i juli i år. Arkivbild.

Sverige uppmanas skriva på kärnvapenförbud

Svenska regeringen uppmanas att säga nej till kärnvapen och underteckna FN:s förbud i höst. Det skriver nio nobelpristagare och svenske fysikprofessorn Max Tegmark på DN Debatt.

ANNONS
|

I juli i år röstade 122 av FN:s länder för ett globalt förbud mot kärnvapen, bland annat Sverige. Forskarna vill att svenska regeringen ska fortsätta att press kärnvapenländerna och skriva under FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

"Nu när Sverige debatterar huruvida förbudet ska undertecknas så uppmanar vi alla parter att respektera inte bara Sveriges moraliska ledarskap, utan också traditionen att hålla debatter vetenskapligt sakliga", står det i debattartikeln.

Flera argument mot att inte underteckna kärnvapenförbundet har varit återkommande ovetenskapliga – kärnvapen är det största hotet, anser forskarna.

"Trots vad som skrivs så är det största hotet inte en rysk invasion eller att Nordkorea vätebombar Stockholm, utan ett kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland."

ANNONS

Forskarna skriver också att de som stödjer FN:s kärnvapenförbud inte naiva och tror att kärnvapen kan försvinna hur enkelt som helst. Utan målet är att stigmatisera kärnvapen.

"Precis som förbudet mot landminor stigmatiserade dess kontroversiella vapen och pressade stormakterna att dramatiskt krympa sina arsenaler".

Nobelpristagarna anser också att ett förbud skulle kunna sätta press på kärnvapenstater och på sikt minska produktionen av massförstörelsevapnet.

TT
ANNONS