Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den afrikanska svinpesten sprids på flera håll i Europa. Arkivbild.

Svinpest i Europa – så kan smittan hindras

Afrikansk svinpest sprider sig på flera håll i Europa. Nu går Jordbruksverket ut med rekommendationer för att den allvarliga djursjukdomen inte ska nå till Sverige.

Två fall av afrikansk svinpest hos döda vildsvin uppmärksammades i Belgien i förra veckan.

"Att smittan dyker upp i Belgien, långt från andra smittade områden, kan bara förklaras med att människor fört smittan med sig. Det är olyckligt och visar att vi måste nå längre med vår information om riskerna, men också att sjukdomsspridning med människans hjälp kan ta vägar som inte går att förutspå", säger Maria Cedersmyg vid Jordbruksverkets enhet för idisslare och gris i ett pressmeddelande.

Myndigheten ser allvarligt på att smittan sprids på flera håll i Europa. Det är därför viktigt att få bukt med smittspridningen, anser Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Ju längre tid som går, desto större är sannolikheten att den sprids med människors hjälp på grund av oaktsamhet och okunnighet.

Jordbruksverkets råd är man inte ska lämna matrester ute i naturen och att undvika att ta med charkprodukter från smittade länder.

Den afrikanska svinpesten är inte farlig för människor, men är ett allvarligt hot för svinen. Når den tamgrisar kan det få stora konsekvenser. Om sjukdomen sprids i Sverige skulle det kunna leda till begränsningar för svensk export.