"För mig är det något lugnande och fint i det här ljudet – och nostalgiskt", säger Malmökonstnären Alexander Höglund om det spröda, lite fräsande ljudet av en brustablett som läggs i ett glas vatten.
"För mig är det något lugnande och fint i det här ljudet – och nostalgiskt", säger Malmökonstnären Alexander Höglund om det spröda, lite fräsande ljudet av en brustablett som läggs i ett glas vatten.

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

ANNONS
|

- För mig är det något lugnande och fint i det här ljudet – och nostalgiskt, säger Malmökonstnären Alexander Höglund om det spröda, lite fräsande ljudet av en brustablett som läggs i ett glas vatten.

Kanske beror hans fascination på att hans mormor, som stod honom nära under uppväxten, använde mycket brustabletter. Men för andra kan ljudet förknippas med allvar eller smärta.

- Till exempel om man lider av kronisk smärta, då har det en annan betydelse, säger han.

ANNONS

Han började med att systematiskt köpa in och lyssna på ett stort antal olika sorters brustabletter med sikte på att hitta den bästa klangen. Aspirin med C-vitamin utkristalliserade sig som klar favorit.

- Den bubblar och löses långsamt och har ett roligare och fylligare ljud. Men de är fina allihop.

Satisfying sounds

Alexander Höglund är inte ensam om sitt ljudintresse. Via internet kan den som är intresserad välja och vraka mellan olika upplevelser – "satisfying sounds" har blivit ett begrepp. I små filmklipp smetas och kletas och krasas det. Slajmklipp och tvålklipp är två exempel och de lockar många.

- Jag tror att det är en slags avslappning för kropp och själ, det är något som är djupt mänskligt, säger Alexander Höglund.

Traditionellt har ljudforskningen varit inriktad på det skadliga bullret, som kan utgöra ett hot mot människors hälsa. Men på senare år har forskare också börjat fokusera på de positiva effekterna av ljud.

ANNONS

- Det vi vet är att naturens ljud och naturupplevelser har positiva effekter, säger Östen Axelsson, forskare i miljöpsykologi vid Stockholms universitet.

Informationsmängd avgör

Det är inte fastslaget varför det är så, men det kan ha att göra med ljudets informationsmängd, tror han. Om ett ljud har för liten informationsmängd blir det monotont och tråkigt att lyssna på och är informationsmängden för stor så blir det jobbigt att bearbeta, det blir kaotiskt och stressande.

- Naturen verkar ligga någonstans där mittemellan, precis på den nivå som är lagom. Du kan hitta något att bli fascinerad över och välja att fokusera på det om du vill, men du kan också låta bli. Det finns ingenting som pockar på din uppmärksamhet så att du blir störd av det, säger Östen Axelsson.

Han har svårare att bedöma ljudtrenden på internet. Varför till exempel slajmljud skulle vara extra härliga att gotta sig åt går inte att förklara utifrån dagens forskning.

ANNONS

- Det förvånar mig inte att det finns, men det är helt säkert väldigt individuellt vad människor tycker om.

Så är det överlag med det mesta, konstaterar han: Vad vi tycker om är individuellt. Däremot är vi mer överens om vad vi inte tycker om, till exempel det som är skrämmande eller äckligt.

Sjukhuskompositör

Naturljudens positiva effekter har tonsättaren och ljudkonstnären Stefan Klaverdal tagit fasta på när han har haft uppdrag som sjukhuskompositör.

Besökarna på en vårdcentral i Ängelholm får till exempel gå igenom en ljudsluss med inspelade fågelljud från Ängelholms omgivningar.

- Det förändrar folks känsla när de kommer in. I stället för att mötas av en massa informationsskyltar så möts du av lugn.

Han har också gjort ljudinstallationer med naturljud i trapphusen på barnklinikerna i Lund och Malmö.

- Det sitter så djupt i oss, vi har alltid bott i naturen. Någonstans kanske vi minns i vårt undermedvetna att vi bott i skogen eller vid havet, säger Stefan Klaverdal.

ANNONS
TT
Fakta: Ljudfrossa

Människors fascination för olika sorters ljud har lett till en hel flod av filmklipp på internet där det till exempel slafsas med slajm, kakor krossas och tvålar snittas upp med kniv.

Ibland kallas fenomenet "satisfying sounds". Ibland används förkortningen ASMR, som står för autonomous sensory meridian response, men det innefattar inte bara ljud utan även till exempel lukter och visuella intryck som förespråkarna menar ger en alldeles speciell upplevelse av vällust.

Att dessa ljud skulle ha speciella hälsoeffekter är inte vetenskapligt belagt.

ANNONS