– Magdalena Andersson har meddelat att det ännu inte finns något avtal med V i regeringsfrågan, men att samtal förts i god anda, sade talman Andreas Norlén på en pressträff.
– Magdalena Andersson har meddelat att det ännu inte finns något avtal med V i regeringsfrågan, men att samtal förts i god anda, sade talman Andreas Norlén på en pressträff. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Talmannen föreslår Andersson – utan säkrat stöd

Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson har ännu inte säkrat Vänsterpartiets stöd. Men hon är ändå redo att gå till statsministeromröstning på onsdag.

ANNONS

Efter tio dagars förhandlingar med V har Andersson ännu inte säkrat tillräckligt med stöd för att bli statsminister, meddelade hon riksdagens talman på måndagen.

Andersson hade kunnat begära mer tid för förhandlingar, men avstod. I stället är hon redo att gå till statsministeromröstning oavsett om det finns en uppgörelse med V.

Tanken från S-håll är att genom att öka tidspressen få V att gå med på en uppgörelse snabbt.

– Sverige behöver få en ny regering på plats, säger Andersson.

Omröstning onsdag

Talmannen Andreas Norlén har satt statsministeromröstningen till klockan 9 på onsdag.

– Det är ett stort värde i att hålla tempo i processen, säger Norlén.

ANNONS

Han påpekar att sonderingsprocessen pågått i tio–elva dagar.

– Då är det rimligt att man avrundar den med att pröva stödet för kandidaten, säger Norlén.

V uppger att man kommer att rösta nej till S-ledaren som Sveriges nya statsminister om det inte finns en uppgörelse på onsdag morgon.

Budget - extra press

En viktig fråga är om V i det läget även låter Anderssons budget falla i riksdagens budgetomröstning på eftermiddagen samma dag.

För att budgeten säkert ska gå igenom krävs att både C och V röstar för den. C har sagt att partiet inte ger besked om budgeten förrän en uppgörelse mellan S och V är klar.

Faller budgeten skulle Andersson, även om hon senare blir statsminister, tvingas regera på en budget som M, KD och SD gjort ändringar i för motsvarande 20 miljarder. Till exempel skulle Socialdemokraternas stora vallöfte 2018, en utökad föräldraledighet, den så kallade familjeveckan, plockas bort.

Därför är det extra viktigt att nå en uppgörelse med V till onsdag morgon.

– Det är klart att jag kommer att arbeta för att det finns ett stöd för regeringens budget, inte minst för att jag tycker att den är väldigt bra, säger Andersson.

Svårt för V?

Från S-håll räknar man dock med att det borde vara svårt för V att låta den rödgröna budgeten falla. I den finns många förslag som V:s väljare antas gilla.

ANNONS

Det skulle kunna öka pressen på V att släppa fram Andersson som statsminister.

En av knäckfrågorna är V:s krav på höjda garantipensioner.

– Självklart står vi socialdemokrater och Miljöpartiet redo att diskutera ytterligare förbättringar för de sämst ställda pensionärerna, säger Andersson.

Frågan är enligt henne vilken teknik man ska använda för att höja garantipensionerna.

Fyra chanser

Ett problem är att ändringar i pensionssystemet ska partierna i den så kallade pensionsgruppen vara överens om. I den gruppen ingår S, MP, M, KD, C och L men inte V och SD.

– Vi socialdemokrater har inga som helst planer på att lämna pensionsgruppen, säger Andersson.

Men V menar att det går att höja garantipensionerna utan att blanda in pensionsgruppen.

Om Andersson inte blir godkänd som statsminister på onsdag, får talmannen fortsätta processen med att få fram en statsminister.

Han har fyra chanser på sig att lägga fram förslag på statsminister. Misslyckas alla så blir det extra val.

Magdalena Andersson på väg till talmannen.
Magdalena Andersson på väg till talmannen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS