Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen rast och ingen ro. Talmannen Andreas Norlén samtalar vidare med partiledarna. Arkivbild.

Talmannen fortsätter samtal med partiledarna

Efter det att Stefan Löfven (S) på fredagen ratades av riksdagen som statsminister har talmannen Andreas Norlén oförtrutet jobbat vidare för att Sverige ska få en ny regering. Nu förs samtal med partiledarna och i början av nästa vecka kan besked om nästa drag komma.

Talmannen för informella samtal med partiledarna och inledde dem redan på fredagen. Om det handlar om personliga möten eller om samtalen förs på telefon är det bara talmannen och berörd partiledare som vet.

- Han har dem i den omfattning och form som han bedömer att han behöver. Formerna för de här mötena är mellan dem, säger talmannens presstalesperson Anna Ström.

Talmannen har tidigare sagt att besked om vad som blir nästa steg i processen kan komma i början på nästa vecka.

Norlén har avverkat två omröstningar där hans statsministerkandidat röstats ner. Sker det två gånger till måste han kalla till extra val. Norlén klargjorde efter omröstningen på fredagen, trots att två försök återstår, att han redan har möten med Valmyndigheten för att förbereda ett extra val.

Talmannen skrev i ett pressmeddelande på fredagen att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val. Han beklagar det och "kommer att göra allt" han kan för att förhindra att det går så långt.

"Men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem."

Den 27 september inledde talmannen uppdraget att ta fram ett förslag till ny statsminister för riksdagen.