Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är förtroendeskadligt att uppbära arvode utan att delta i riskdagsarbetet, anser talmannen Andreas Norlén. Arkivbild.

Talmanskritik mot lön för ledamot på timeout

Riksdagens talman Andreas Norlén kritiserar den tidigare liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl, som trots att hon inte arbetar i riksdagen sedan i mars i år fortfarande får fullt arvode.

- Jag tycker att det är ganska tydligt att det är förtroendeskadligt om man tydligt säger att man inte kommer att delta i riksdagsarbetet och ändå fortsätter att uppbära arvode, säger han till Aftonbladet.

Liberalerna har uppmanat Carlsson Löfdahl att lämna sin riksdagsplats efter att tidningen avslöjat att hon fått felaktiga utbetalningar av bostadsersättning. Riksdagsledamoten har dock vägrat och istället fortsatt som politisk vilde i väntan på ett beslut från åklagare om ett eventuellt åtal.

Riksdagsstyrelsen har nyligen beslutat att se över regelverket för ledamöters arvoden, säger Andreas Norlén.

- Det som ligger närmast till hands är förstås avdrag på arvodet. Men jag vill inte föregripa några slutsatser av den utredningen. Men den frågan kommer att prövas, säger han till Aftonbladet.