Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stockholm 20201203Anders Tegnell, statsepidemiolog vid torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani/TT kod: 10090 Bild: Claudio Bresciani/TT
Stockholm 20201203Anders Tegnell, statsepidemiolog vid torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani/TT kod: 10090 Bild: Claudio Bresciani/TT

Tegnell om smitta på äldreboenden: ”Vi hade kunnat vara mer tydliga”

Nio av tio som har dött i covid-19 har varit över 70 år – nära hälften av dem bodde på äldreboende. Coronakommissionen har riktat kritik mot hur illa rustad äldreomsorgen var inför en pandemi.
– Jag tror verkligen att vi har blivit bättre, men det är väldigt svårt att skydda de äldre helt och hållet, säger Anders Tegnell i en intervju med Sveriges Radio.

Sedan några dagar gäller totalt besöksförbud på samtliga äldreboenden i Göteborg. Smittspridningen i samhället är för stor.

LÄS MER: Fler än hälften smittade på två av kommunens äldreboenden

Under tisdagen slog Coronakommissionens första delrapport fast att äldreomsorgen inte har varit rustad för en pandemi.

Nio av tio som har dött i covid-19 var över 70 år. Nära hälften av dem bodde på äldreboende. En fjärdedel hade hemtjänst. Bristerna radades upp av kommissionen: Man var illa förberedd och stod illa rustad. Åtgärderna som sattes in var sena och många gånger otillräckliga. Det fanns en otydlighet eftersom huvudmannaskapet för äldreboenden är delat mellan regioner, kommuner och privata aktörer.

LÄS MER: Flest coronapatienter någonsin vårdas i Västra Götaland

LÄS MER: Avdelning på Uddevalla sjukhus töms för covid-patienter – igen

I en intervju med Sveriges Radio får statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om han håller med om kommissionens kritik att Folkhälsomyndigheten inte hade tillräcklig överblick över bristerna i äldreomsorgen och att vägledningen dröjde.

– Nu är det inte vi som vägleder äldreomsorgen. Vi var väldigt tydliga redan från början att de äldre var sårbara och att alla aktörer behövde jobba väldigt mycket på att förbättra den situationen så de verkligen inte skulle råka ut för den här smittspridningen, säger han och tillägger att man i fortsättningen får se vad man hade kunnat göra mer.

LÄS MER: Tegnell: Året med corona tycks sluta med överdödlighet

”Vi har blivit bättre”

Han får även frågan om varför det inte har blivit bättre gällande dödsfall på äldreboenden.

– Jag tror verkligen att vi har blivit bättre, men så är det väldigt svårt att skydda helt. Till och med Tyskland som var väldigt bra på att skydda sina äldreboenden i våras har drabbats hårt under den här perioden så det är uppenbarligen väldigt, väldigt svårt att skydda de äldre helt och hållet, säger Anders Tegnell.

Han nämner igen att det inte bara är Folkhälsomyndigheten som är inblandade när det kommer till vård och omsorg av äldre.

– Vi kunde möjligen vara ännu mer tydliga till aktörerna som har hand om äldrevården, hur viktigt det är att de verkligen vidtar en rad olika åtgärder. Men i grunden är det inte vi som kan se till att något händer utan det är väldigt många andra som måste göra det. Vi var tidigt väldigt tydliga med att just äldre var väldigt utsatta, det visste vi från både Kina och Italien.

LÄS MER: Fem sätt att ta reda på din blodgrupp – kan minska risk att smittas av corona