Anders Tegnell. Arkivbild.
Anders Tegnell. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Tegnell slutar som statsepidemiolog

Anders Tegnell lämnar Folkhälsomyndigheten, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Han ska börja en ny tjänst på Världshälsoorganisationen, WHO.
– Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet, säger han.

ANNONS
|

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommer att lämna Folkhälsomyndigheten. I stället ska han jobba för WHO i Genève.

Han kommer att bli senior expert i en grupp som ska samordna arbetet mellan världshälsoorganisationen WHO, Unicef och vaccinorganisationen Gavi.

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet, säger Anders Tegnell i pressmeddelandet.

Statsepidemiolog sedan 2013

Anders Tegnell blev ett känt namn för svenska folket när coronapandemin briserade och har jobbat på Folkhälsomyndigheten sedan myndigheten inrättades 2014. Tidigare har han varit på Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen, WHO och EU-kommissionen. Tjänsten som statsepidemiolog har han haft sedan 2013.

ANNONS

Han är en av de från Folkhälsomyndigheten som varit med på flest av de presskonferenser som har hållits under pandemin där svenskarna informerats om smittläget i landet och omvärlden. Så sent som i tisdags meddelade FHM att de återkommande myndighetsgemensamma pressträffarna upphör.

Från och med 14 mars kommer i stället Anders Lindblom ha funktionen som statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten. Anders Lindblom har en bakgrund som smittskyddsläkare och arbetar idag vid avdelningen för smittskydd och hälsoskydd.

Texten uppdateras.

ANNONS