Hans Brun, terrorforskare vid vid King's College i London. Arkivbild.
Hans Brun, terrorforskare vid vid King's College i London. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Terrorexpert: Kristendomen en måltavla för dem

Terrorforskare Hans Brun är inte förvånad över att två bröder gripits i Tyskland, misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige.
– Kristendomen är en motståndare för den här typen av aktivister, säger han.

ANNONS

Eftersom det är en pågående utredning i Tyskland vet vi ännu mycket lite kring händelsen, påpekar Brun.

– Men av någon anledning har tyska myndigheter tagit det här på allvar och tagit de här bröderna i förvar. Sedan får vi se hur mycket substans det är i de här uppgifterna.

Den tyska åklagaren har inte velat gå in på detaljer om vilken kyrka som var målet eller var i Sverige den ligger. Det finns i Sverige en mängd olika trossamfund som är potentiella måltavlor för terrordåd – kyrkor, synagogor och shiamuslimska moskéer. Men utifrån den eventuella koppling till koranbränningen i Stockholm i januari som tysk polis påtalat, är en kristen kyrka trolig, enligt Brun.

ANNONS

– Valet av en kyrka är inte konstigt utifrån deras världsbild. Och det som puffat i gång det här kan mycket väl vara Paludans koranbränning.

Påverkar inte hotbild

De två gripna bröderna ska ha kommit från Syrien till Tyskland under den stora flyktingvågen 2014–2015. De är ostraffade och har inte förekommit i kriminella sammanhang tidigare i Tyskland.

– Det vi vet är att många människor runtom i världen har varit upprörda och det har varit hektiska diskussioner på sociala medier efter koranbränningen. Men det är en sak att tycka något på sociala medier och en helt annan att faktiskt börja planera någonting – det är ett ganska långt steg emellan.

Sverige har en förhöjd hotbild sedan 2010. Det planerade dådet i sig påverkar inte hotbilden, enligt Brun.

Kan finnas fler

Han betonar att svenska myndigheter har en medvetenhet om denna typ av händelser.

– Myndigheterna i Sverige är mycket väl medvetna om att det kan finnas flera sådana här personer som sitter och planerar olika aktioner i Sverige. De är i första hand ensamagerande eller ett fåtal personer. Det är ingen överraskning.

Det finns ett nära samarbete mellan Sverige och Tyskland, påpekar han.

– Det gäller både vid vanlig organiserad brottslighet och terror. Det finns bra kanaler för det.

ANNONS

Utifrån vad som är känt i dagsläget finns ingen koppling till fallet i början av april då fem personer greps på flera platser i Sverige, misstänkta för stämpling till terrorbrott. Männen bedömdes ha en koppling till våldsbejakande islamistisk extremism.

ANNONS