Att en terroriströrelse publicerat hot mot en svensk ambassad är oroväckande, men det behöver inte betyda att något kommer att ske, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. Arkivbild.
Att en terroriströrelse publicerat hot mot en svensk ambassad är oroväckande, men det behöver inte betyda att något kommer att ske, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Terrorhot mot svensk ambassad: "Oroväckande"

Terroriströrelsen al-Qaida hotar att förstöra en svensk ambassad, rapporterar Le Figaro. Det är oroväckande – men inte förvånande, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.
– Det behöver inte innebära att någonting kommer att ske, säger han.

ANNONS
|

Terrorgruppen al-Qaida på den arabiska halvön (Aqap) har i sin egen tidning publicerat hot mot Frankrike och Sverige. Det rapporterar den franska tidningen Le Figaro, som tagit del av texten.

"Det är nu tydligt att Sverige har valt att ta ledningen i kriget mot islam och muslimer bland EU-länder och därmed tävlat med Frankrike, Danmark och andra om förstaplatsen i kapplöpningen att motsätta sig Gud och hans budbärare", skriver terrorrörelsen bland annat och syftar på koranbränningarna.

Hot om våld mot ett departement i Paris samt hot om en "våldsam explosion" på en svensk ambassad nämns i texten. Vilken svensk ambassad det rör sig om framgår inte.

ANNONS

"Svårt att värdera"

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, är inte överraskad. Han säger att det är samma tongångar som hörts under sensommaren.

– al-Qaida kom med en tresidig kommuniké i slutet av augusti där man pratade om att attackera svenska ambassader. "Slakta" diplomater, spränga och elda upp ambassader. Hotet är primärt utanför Sverige, men det är starka konfliktytor som finns, säger han.

Samtidigt, tillägger han, behöver ett hot inte innebära att en attack faktiskt kommer att ske.

– Det är svårt att värdera men ju mer man pratar om Sverige på det här sättet desto mer allvarligt blir det. Och i kombination med att koranbränningarna intensifieras så blir det ett problem.

Hot hela tiden

Ju oftare Sverige nämns av terrorgrupper desto mer strålkastarljus hamnar här, säger Ranstorp.

– Och det är oroväckande, men Säkerhetspolisen får in sådana här hot hela tiden.

TT: Hur orolig bör man som vanlig svensk vara över det här?

– Det finns inget skäl till att vara orolig. Det är bara att låta de professionella myndigheterna försöka hantera det här, det är ingenting som en vanlig medborgare kan göra någonting åt och det är ingenting man behöver vara orolig för, säger Magnus Ranstorp.

ANNONS