Anders Thornberg slutade som rikspolischef förra året. Arkivbild.
Anders Thornberg slutade som rikspolischef förra året. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Thornberg utreds för brott efter Löfvings död

Förre rikspolischefen Anders Thornberg misstänks för vållande till annans död efter polischef Mats Löfvings död i fjol.
"Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig", skriver Thornberg i ett uttalande.

ANNONS

"Det jag anklagas för är att jag inte stoppade utredaren Runar Vikstens presskonferens. Rapporten som utredaren presenterade var offentlig, varför en inställd presskonferens hade varit orimlig", skriver Thornberg i ett uttalande på sajten för länsstyrelsen i Halland, där han är landshövding sedan 1 december i fjol.

Han uppger att han lämnat en utförlig berättelse i förhör den 23 april.

Oklart om åtal väcks

Chefsåklagare Lars Morand som leder utredningen ger ingen ytterligare information.

"Det går heller inte att bedöma hur lång tid utredningen kommer att ta eller om jag i slutänden kommer att väcka åtal", säger Morand i ett pressmeddelande om misstankarna, som först rapporterades av SR Ekot.

ANNONS

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow säger i en kommentar att fackets fokus har varit och är att förhindra att något liknande händer igen.

"Händelsen har gett lärdomar om brister i Polismyndighetens riskbedömningar och stöd till medarbetare. Det är lärdomar som måste tas på största allvar för att förhindra att medarbetare far illa", säger hon.

Trots misstankarna kommer Thornberg tills vidare att få fortsätta som landshövding, enligt regeringen.

"Vi följer hur saken utvecklar sig", säger civilminister Erik Slottner (KD) i en kommentar.

Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades den 22 februari 2023 död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut honom som jävig i flera beslut samt rekommenderat att polisen skulle överväga att avskeda honom.

Strax därefter anmälde polisen Löfvings död till Arbetsmiljöverket, som efter utredning konstaterade att det kunde finnas ett orsakssamband mellan arbetsmiljöbrister och polischefens död.

Psykiskt påfrestande

Enligt Arbetsmiljöverket hade Löfvings situation varit ansträngd och starkt psykiskt påfrestande, rapporterade Svenska Dagbladet. Tillståndet antas ha eskalerat efter presskonferensen, enligt den åtalsanmälan som myndigheten skickade in.

"Mot bakgrund av detta framstår Polismyndighetens underlåtenhet att varken undersöka arbetsmiljöförhållanden utifrån riskerna i den sociala arbetsmiljön, genomföra särskilda riskbedömningar eller vidta akut krisstödjande insatser sammantaget sett som särskilt anmärkningsvärda," hette det i anmälan.

ANNONS
Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm efter Mats Löfvings död i februari 2023.
Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm efter Mats Löfvings död i februari 2023. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fakta: Turerna i polisledningen

December 2022 avslöjar Expressen att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, ett år tidigare polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Ytterligare en anmälan från september 2020 gällde misshandel.

Det utpekade brottsoffret i båda anmälningar var Linda Staaf, då underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa). Staaf har själv nekat till att ha utsatts för brott. Båda anmälningarna lades ned.

Uppgifter gör gällande att Löfving och Staaf haft en relation och ett par dagar senare meddelar Åklagarmyndigheten att en förundersökning om grovt tjänstefel inletts. Utredning gäller Löfvings beslut att anställa Linda Staaf 2015 och tilldela henne ett tjänstevapen 2020.

Dagen efter ger dåvarande rikspolischef Anders Thornberg den externa utredaren Runar Viksten i uppdrag att göra en "fullständig genomlysning" av ärendet.

Den 1 februari 2023 delges Löfving misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen och beslutet om tjänstevapen.

Den 22 februari presenterar Runar Viksten sina slutsatser vid en presskonferens. Han anser att Löfving var jävig i flera beslut kring Staaf, och att rikspolischefen bör överväga att skilja Löfving från hans tjänst.

På kvällen den 22 februari hittas Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping. En förundersökning om brott inleds men läggs ned. Slutsatsen är att det är "uteslutet att någon annan orsakat hans död".

ANNONS