EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) när hon kommenterade partistyrelsens besked att peta henne som förstanamn på EU-listan. Arkivbild.
EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) när hon kommenterade partistyrelsens besked att peta henne som förstanamn på EU-listan. Arkivbild.

Tiden börjar rinna ut för Liberalerna

Liberalerna börjar få ont om tid för att få fram en EU-valsedel. Tiden för när Valmyndigheten garanterar distribution av valsedlar passerades den 15 mars.

ANNONS
|

Någon färdig valsedel för tryck och distribution finns fortfarande inte från Liberalerna. För drygt två veckor sedan, fem dagar före Valmyndighetens sista datum för garanterad distribution, beslutade partistyrelsen under stor uppmärksamhet att peta EU-parlamentarikern Cecilia Wikström från förstaplatsen på valsedeln till Europaparlamentsvalet den 26 maj.

Detta efter att uppståndelsen blivit litet för stor kring hennes lukrativa sidouppdrag i två börsnoterade bolag. Wikström fick ett ultimatum: lämna styrelseposterna om du vill stå kvar på EU-listan.

Wikström vägrade och petades.

Två val

Nu måste Liberalernas partiråd åter kallas in för att fastställa en ny valsedel med ett nytt toppnamn, men något datum för partirådet är ännu inte beslutat. Valberedningens ordförande Olle Schmidt vill inte kommentera läget. Det är partistyrelsen som bestämmer datum för partirådet, men då måste förstås valberedningen ha fått fram en ny lista.

ANNONS

Man har två val: antingen stuvar man om på den nuvarande listan och flyttar upp någon av kandidaterna till första platsen. Problemet för partiet är att de tre som står högst upp, Said Abdu, Maria Weimer och Allan Widman, inte är några självklara dragplåster.

Eller så beslutar partirådet att ta in ett helt nytt namn.

Nytt dilemma

Förutom svårigheterna att hitta ett sådant namn har partiet nu ställts inför ett nytt problem. Cecilia Wikström har sagt att hon är beredd att stå kvar på listan på någon annan plats. Det innebär att hon skulle kunna få tillräckligt många personkryss för att ändå bli partiets företräde i Europaparlamentet.

Partirådet måste alltså ta ställning till om Wikström över huvud taget ska få stå kvar på listan. Det kan bli en tuffare fråga än att bara peta henne från förstaplatsen.

Ett annat dilemma för partiet är att om man väljer att ta in ett helt nytt namn, så måste man ”öppna” den låsta listan. Och sedan är det för sent för att låsa den igen.

Det innebär att även om partirådet väljer att peta Wikström helt från listan kan vem som helst skriva in hennes namn igen om hon går med på det – och så är man tillbaka till det föregående problemet.

ANNONS
TT
Fakta: Tider för EU-valet

Valet till Europaparlamentet hålls de 26 maj.

Den 15 mars var sista datum för när Valmyndigheten garanterar distribution av valsedlar till landets alla kommuner.

Utskick av röstkort till utlandet har startat.

Brevröstningen från utlandet startar den 11 april.

Förtidsröstningen i utlandet startar den 2 maj.

Förtidsröstningen i Sverige startar den 8 maj.

Källa: Valmyndigheten

ANNONS