Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Den 30-årige mannen åtalades misstänkt för att ha anlagt en brand i en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö, men friades av tingsrätten.

Tidigare åtalad misstänkt för terroristbrott

Den 30-årige mannen åtalades misstänkt för att ha anlagt en brand i en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö. Han friades i våras, men är nu misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Mannens advokat Lars Edman bekräftar att det rör sig om samme man. Han är inte frihetsberövad, vilket advokaten tolkar som att misstankegraden mot 30-åringen inte når upp till de nivåer som krävs för anhållning och häktning.

- Jag tolkar det som att man har ett antal frågor, som man av någon anledning vill ställa till honom. Och att svaren på de frågorna skulle kunna vara negativa för honom och att han därför bör ha en försvarare med sig, säger Lars Edman till TT.

"Anmäla sig varje dag"

Vad mannen anklagas för vet Edman inte eftersom något förhör ännu inte hållits med 30-åringen. Mannen har tidigare hållits i förvar i väntan på utvisning, men en utvisning till Syrien eller Saudiarabien har inte gått att verkställa. Sedan han släpptes från förvaret i somras är han belagd med anmälningsplikt hos polisen.

- Om jag inte missförstått honom ska han gå till polisen och anmäla sig varje dag och såvitt jag vet har han skött detta, säger advokaten.

Säkerhetspolisen arbetar med ärendet, men hänvisar till förundersökningssekretess och är därför fåordiga.

- Eftersom det är ett ärende som rör förberedelse till terrorbrott så faller det inom vårt område. Sedan är det förundersökningssekretess, säger Sofia Hellqvist, kommunikatör på Säpo, till TT.

"Tar avstånd från IS"

Utredningen av det misstänkta brottet leds av riksenheten för säkerhetsmål, den enhet som ansvarar för terrorbrott. I våras friades han av Malmö tingsrätt från anklagelsen om terroristbrott alternativt mordbrand. Det gick inte att knyta 30-åringen till brottsplatsen, men rätten slog fast att mannen sympatiserar med IS.

- Han har i samband med brottsutredningens sagt till mig att han inte alls är IS-sympatisör utan att han tar avstånd från IS, säger Lars Edman.