Kön för vaccination i Region Skånes vaccinbuss i Malmö häromveckan.
Kön för vaccination i Region Skånes vaccinbuss i Malmö häromveckan. Bild: Johan Nilsson/TT

Tidigare fjärde dos vid allvarlig immunbrist

Vuxna personer med allvarlig immunbrist rekommenderas en fjärde vaccindos tidigare, meddelar Folkhälsomyndigheten. Påfyllnadsdosen mot covid-19 bör tas tre eller fyra månader efter grundvaccination med tre doser.

ANNONS

Motiveringen är att personer med nedsatt immunförsvar, på grund av sjukdom eller behandling, som regel inte svarar lika bra på vaccination. Produktionen av antikroppar kan bli lägre eller i vissa fall så låg att antikroppsnivåer inte är mätbara.

Tre månader gäller för personer med ett lågt eller obefintligt antikroppssvar eller som tillhör en patientgrupp som ofta svarar väsentligt sämre på vaccination, till exempel organtransplanterade, stamcellstransplanterade, patienter med kronisk lymfatisk leukemi, non-Hodgkins lymfom, myelom och personer med kronisk njursjukdom i behov av dialys.

För övriga med allvarlig immunbrist rekommenderas den fjärde dosen efter fyra månader.

Beslutet om kortad tid för intervallet till påfyllnadsdos är fattat med anledning av den omfattande smittspridningen av covid-19, enligt FHM.

ANNONS

Andelen vuxna i Sverige (18 år och äldre) som fått en tredje dos coronavaccin är nu 40,8 procent, enligt Folkhälsomyndighetens statistik på fredagen.

I gruppen tolv år och uppåt har så här långt 83,2 procent fått två doser.

ANNONS