Tillfälligt förbud mot resor till Sverige

Regeringen har fattat beslut om ett tillfälligt resestopp till Sverige från länder utanför EU. Beslutet meddelades av inrikesminister Mikael Damberg (S) under tisdagskvällen och kommer att gälla i 30 dagar från och med torsdag.

ANNONS

Under tisdagskvällen höll regeringen en extrainsatt presskonferens från Regeringskansliet i Stockholm.

Inrikesminister Mikael Damberg berättade i korthet om det reseförbudet in till EU som medlemsländerna fattat beslut om tidigare under tisdagskvällen.

Beslutet har i sin tur lett till att Sverige nu också har beslutat om ett tillfälligt inreseförbud till landet från länder utanför EU. Inledningsvis kommer förbudet att gälla i 30 dagar, med start på torsdag den 19 mars.

– EU tvingar oss inte till beslutet. Med tanke på den situation som råder i Sverige och i Europa är det rätt läge att införa ett inreseförbud med tanke på covid-19, säger Mikael Damberg (S) vid presskonferensen.

ANNONS

LÄS MER: EU stoppar inresor

Inrikesministern beskriver det fortsatt som ett exceptionellt beslut som aldrig tidigare har tagits.

Inrikesminister Mikael Damberg vid en pressträff på tisdagen med anledning av att EU:s stats- och regeringschefer enats om att införa reseförbud in i unionen.
Inrikesminister Mikael Damberg vid en pressträff på tisdagen med anledning av att EU:s stats- och regeringschefer enats om att införa reseförbud in i unionen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Även om det beslutats om ett inreseförbud är det vissa personer som inte omfattas av förbudet. Dessa är svenska medborgare eller personer om är bosatta i Sverige.

Förbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att genomföra en resa till Sverige, som exempelvis diplomater eller personer i behov av internationellt skydd.

Ligger i linje med EU:s uppmaning

På regeringens hemsida skriver regeringen att reseförbudet ligger i linje med det Europeiska rådets och kommissionens uppmaning till EU:s medlemsländer att införa ett tillfälligt inreseförbud till EU-området från tredjeland.

Beskedet om att inresor till EU stoppas kom tidigare under tisdagskvällen, efter ett närmare tre timmar långt EU-toppmöte via video.

LÄS MER:Från idag talar vi om tiden före och efter Coronapandemin

– För att begränsa spridningen globalt har vi enats om att införa ett koordinerat tillfälligt inreseförbud i 30 dagar, på basen av EU-kommissionens förslag, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på en presskonferens i Bryssel.

Michel har redan på förhand varslat om att det kommer att behövas en ständig beredskap för att reagera kring coronaspridningen.

– Vi har förstått att vi rör oss på okänd mark och att vi konstant måste anpassa våra åtgärder, säger Michel i en intervju med radiokanalen France Inter.

ANNONS

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppger att det tills vidare gäller i 30 dagar och att EU-länderna dessutom ska hjälpas åt att ta hem strandsatta EU-medborgare utifrån.

ANNONS