EU-kommissionären Frans Timmermans intervjuas under ett besök på svenska utrikesdepartementet.
EU-kommissionären Frans Timmermans intervjuas under ett besök på svenska utrikesdepartementet.

Timmermans hyllar den svenska modellen

De europeiska socialdemokraternas kandidat till ny ordförande i EU-kommissionen hyllar den svenska modellen. Det så pass mycket att holländaren vill ha en liknande dialog mellan arbetsmarknadens parter också på EU-nivå.

ANNONS
|

Valet till EU-parlamentet står först på tur. Men när EU-medborgarna har sagt sitt ska medlemsländernas stats- och regeringschefer snart också utse ny ordförande i EU-kommissionen.

Posten som ordförande är unionens kanske allra tyngsta och EU-parlamentet har utsett sina favoriter.

Den socialdemokratiska partigruppen håller tummarna för holländaren Frans Timmermans, nu EU-kommissionär och vice ordförande i kommissionen, som kampanjar för fullt.

På torsdagen var det dags att besöka sina partikollegor i Sverige.

- När jag började min kampanj för två månader sedan så trodde jag att allting skulle handla om säkerhet och hur vi skulle hålla migranter utanför, säger Timmermans under en fika med journalister och utrikesminister Margot Wallström (S) på svenska utrikesdepartementet.

ANNONS

- Men människor jag möter är mer engagerade i hur vi ska lösa klimatkrisen, ungdomsarbetslösheten och bostadsbristen. Jag säger att EU borde ha en roll i det.

Lovar hälften kvinnor

Den före detta nederländska utrikesministern oroar sig för att de EU-kritiska partier som växer i Europa ska paralysera EU-parlamentet. Enligt honom riskerar en förlamad församling att falla platt inför dagens utmaningar.

Själv lovar han att tillsätta en kommission som består till hälften av kvinnor och som koncentrerar sig på att uppnå FN:s hållbarhetsmål fram till 2030.

Han lovar också att fortsätta arbetet med de sociala rättigheter som beskrivs i den sociala pelaren. Samtidigt vill han att EU inför ett så kallat socialt kontrakt.

- Alla samhällen är baserade på sociala kontrakt, som ni i Sverige där arbetsmarknadens parter möts i en dialog – jag vill ha den typen av dialog också på EU-nivå, säger han till TT.

ANNONS

- Aktieägarna gör stora pengar, men människors löner ökar inte även när ekonomin går bra. Vi måste stärka fackförbunden på europeisk nivå så att de kan göra kollektiva förhandlingar.

"Väldigt likartad syn"

Utrikesminister Margot Wallström säger till TT att Timmermans är en bra representant för Socialdemokraterna.

- Vi har i grunden väldigt likartad syn på de problem och utmaningar vi står inför, och även samma syn på lösningar, säger hon.

De svenska Socialdemokraterna är dock i regel inte lika federalistiska som sina europeiska partikollegor.

Till exempel pratar Timmermans gärna om behovet av en gemensam bolagsskatt, något som de svenska Socialdemokraterna konsekvent motsätter sig.

- De största företagen i världen gör miljonerns miljoner i vinst i Europa men utan att betala någon skatt. Det vore en bra idé om vi hade en miniminivå på 18 procent, så att man avslutar den här ohälsosamma konkurrensen, säger holländaren.

ANNONS

TT: Du har även träffat Stefan Löfven, vad pratade ni om?

- Vi pratade om de här frågorna, om hur det går med valkampanjen och hur vi kan stärka den sociala pelaren.

TT
Fakta: EU-kommissionen

EU-kommissionen har i uppdrag att ge förslag till nya lagar samt se till att de beslut som tas verkligen blir av och att EU:s lagar följs.

EU-kommissionen består av 28 kommissionärer, en från varje EU-land, och kallas ofta för EU:s regering. Kommissionärerna arbetar i första hand för EU och inte för sitt eget land.

Vem som ska bli nästa ordförande föreslås av EU:s stats- och regeringschefer, som enligt Lissabonfördraget ska ta "hänsyn till EU-valet".

EU-parlamentet anser att det betyder att stats- och regeringscheferna ska välja någon av de särskilda toppkandidater som de olika partigrupperna utsett på förhand.

Fakta: Partigruppernas toppkandidater

Manfred Weber (Tyskland) för kristdemokratiskt konservativa EPP

Frans Timmermans (Nederländerna) för socialdemokratiska S&D

Jan Zahradil (Tjeckien) för EU-skeptiskt konservativa ECR

Margrethe Vestager (Danmark), Guy Verhofstadt (Belgien), Violeta Bulc (Slovenien), Emma Bonino (Italien), Nicola Beer (Tyskland), Luis Garicano (Spanien) och Katalin Cseh (Ungern) för liberala Alde

Ska Keller (Tyskland) och Bas Eickhout (Nederländerna) för De gröna samt Oriol Junqueras (Spanien) för regionala EFA

Nico Cué (Belgien/Spanien) och Violeta Tomic (Slovenien) för vänsterpartistiska GUE/NGL

ANNONS