En person dog och tre skadades efter en olycka på Kiviks marknad i fredags.
En person dog och tre skadades efter en olycka på Kiviks marknad i fredags. Bild: Henrik Eberlund/TT

Tivolit har öppnat igen på Kiviks marknad

Tivolidelen på Kiviks marknad har öppnats igen efter fredagens dödsolycka. Detta efter en besiktning, rapporterar Ystads Allehanda.

ANNONS

Tivolit stängdes efter fredagens dödsolycka men öppnade igen vid lunch på lördagen efter en besiktning, rapporterar Ystads Allehanda. Simrishamns kommun har också krisstöd på plats om någon vill prata under dagen.

Marknaden öppnade under morgonen enligt schema, men flera knallar kämpade med sina tält som blåst sönder under fredagens kraftiga vindar.

– Stämningen på marknaden är mycket dålig. Många knallar har fått sina tält sönderblåsta. Det ser inte bra ut alls. Vi försöker hjälpa dem att rigga upp sina tält, säger Anders Strand, konsult som har hand om knallarna, till TT.

Marknaden, med sina 500–600 knallar, kommer att fortsätta som planerat till måndag, enligt Strand.

ANNONS

– Alla vill ju försöka och alla känner en djup tragik över detta. Några knallar har lämnat för att deras tält gått sönder.

En man omkom

Det var en kastvind som fick marknadsståndet att välta över besökare på fredagseftermiddagen.

– Det här ståndet köptes in av min pappa för 20 år sen och det har inte hänt någonting på 20 år. Det här har aldrig inträffat tidigare, sade Tony Andreasson, tivolits vd, till Expressen på fredagen.

Fyra personer skadades. En skadad fördes till sjukhus och två personer hänvisades till vårdcentral. En man i 55-årsåldern omkom.

– Jag är så fruktansvärt ledsen. Jag beklagar verkligen det som hänt, säger Tony Andreasson till Ystads Allehanda.

Polisutredning

Polisen har inlett en förundersökning om bland annat grovt vållande till annans död och en kriminalteknisk undersökning är genomförd.

– Vi har hållit förhör med vittnen och andra personer på plats. Vi är klara på plats. Sedan kommer vidare utredningsåtgärder att genomföras på måndag, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisregion syd.

Fakta: Kiviks marknad

Kiviks marknad med rötter från medeltiden är den största i Sverige. Den ligger strax utanför Kivik i sydöstra Skåne.

Mellan 120 000 och 150 000 personer besöker marknaden årligen. Flera hundra knallar kommer dit för att sälja allt från kuriosa till hantverk och mat. Ett tivoli med åkattraktioner sätts upp.

I år pågår marknaden mellan 5 och 8 juli.

Källa: Kiviks marknad

ANNONS