Två män på en postlastbil som de klättrat in i från en personbil tätt bakom – mitt i natten och i 80 kilometer i timmen. Männen greps på E20 vid Vårgårda sedan Postnord börjat utreda hur värdefull elektronik kunde försvinna ur lastbilar under färd.
Två män på en postlastbil som de klättrat in i från en personbil tätt bakom – mitt i natten och i 80 kilometer i timmen. Männen greps på E20 vid Vårgårda sedan Postnord börjat utreda hur värdefull elektronik kunde försvinna ur lastbilar under färd.

Tjuvar bröt sig in i lastbil – i farten

Stöldförsök från lastbilar i farten på E20 utreds nu av polisen i Västsverige. Filmer visar hur två män klättrar in i lastutrymmet bakifrån, från motorhuven på en personbil – mitt i natten och i 80 kilometer i timmen.

ANNONS
|

Fyra män misstänks ha utfört stöldförsöken på E20 nära Vårgårda. De greps och häktades i september efter ett samarbete mellan polisen och Postnord, som reagerat på återkommande stölder av värdefull elektronik från lastbilar på en viss vägsträcka.

När Postnord satte övervakningskameror i lastutrymmet på bilar som körde den aktuella sträckan visades osannolika scener: Två män klättrade in bakifrån, efter att ha brutit upp låset, från en personbil som kördes mycket tätt efter lastbilen i 80 kilometer i timmen.

På bar gärning

Det är maxfarten för lastbilar just där, och har sannolikt bidragit till att tjuvarna valt denna vägsträcka.

Efter att två likadana händelser filmats, slog polisen till med en stor insats vid ett tredje tillfälle. Det ledde till att fyra män i en stor kombi kunde gripas på bar gärning.

ANNONS

De två klättrarna tog sig ut genom kombins taklucka till motorhuven. Stående på huven bröt de upp lastbilens lås. I kombin fanns utrustning för att forcera även rejäla lås, som en vinkelslip med elaggregat.

De fyra häktade anklagas för försök till grov stöld. Inget av de filmade inbrotten gav något byte.

Ouppklarade

De stölder som fick Postnord att reagera kan däremot förbli ouppklarade.

- Vi kommer inte att kunna säga vem som begått dem, säger kammaråklagare Johan Fröjelin.

Liknande stölder är kända från andra länder, men inte i Sverige.

- Den som blivit bestulen kanske inte förstått vad som hänt. Om det saknas gods när en lastbil kommer till sin slutdestination, så drar man kanske inte slutsatsen att någon akrobat klättrat in under färd, utan snarare att något hänt medan man stått still vid exempelvis en rastplats, säger Johan Fröjelin.

ANNONS
TT
Fakta: De häktade

Häktningen gäller tre försök till grova stölder. De fyra misstänkta har haft samma roller vid alla tillfällen.

En 33-åring och en 35-åring klättrade från personbilens motorhuv in i lastbilen. En anses vara igenkänd på övervakningsfilmerna, medan den andre erkänt att det är han. Enligt åklagaren är männen bröder.

En 45-årig man, som är släkt med bröderna, har medgett att det är han som kört personbilen.

En 30-årig man nekar till brott, men har berättat om stöldförsöket då polisen slog till. Enligt åklagaren har hans roll i bilen varit att hjälpa bröderna och att ta emot eventuellt stöldgods.

Källa: Åklagarmyndigheten

ANNONS