Tomas Tobé toppar Moderaternas lista inför EU-valet 2024. Toppnamnen presenterades vid en pressträff på partikansliet.
Tomas Tobé toppar Moderaternas lista inför EU-valet 2024. Toppnamnen presenterades vid en pressträff på partikansliet. Bild: Anders Wiklund/TT

Tobé toppar M-lista i EU-valet

Moderaterna siktar på att ställa upp med i stort sett samma toppnamn i EU-valet 2024 som 2019. Först på femte plats återfinns ett nytt namn.

ANNONS

I juni nästa år hålls val till EU-parlamentet. Redan nu presenterar Moderaternas nomineringskommitté förslag på vilka som ska toppa partiets valsedel.

Högst upp står EU-parlamentarikern Tomas Tobé som i dag är delegationsledare för Moderaternas grupp i EU-parlamentet.

– En röst på M handlar om att maximera Sveriges inflytande i EU, säger han.

Även partiets övriga nuvarande tre ledamöter finns med bland de fyra toppnamnen på vallistan. Det första nya namnet finns först på femte plats, Boriana Åberg, riksdagsledamot från Skåne.

– Vi vill ta vara på den kunskap som redan finns, men också den bredd som finns i partiet, säger kommitténs ordförande Gunnar Hökmark.

ANNONS

I EU-valet 2019 fick M 16,8 procent. Målet är att öka väljarstödet.

Tobé vill inte peka ut någon huvudmotståndare i EU-valet, utan uppger att det handlar om att ta strid i olika sakfrågor, men tillägger att Socialdemokraterna brukar vara det parti man debatterar mot mest.

På frågan om han vill undvika heta valdebatter mot Sverigedemokraterna, som den M-ledda regeringen samarbetar med, svarar Tobé.

– Det finns flera sakfrågor vi inte är överens med SD i. Det är olyckligt att de öppnat dörren för ett swexit.

Moderaternas EU-valsedel ska klubbas i av nomineringsstämman i höst, som hålls i samband med partistämman. Någon strid väntas dock inte om de föreslagna toppnamnen.

Fakta: M:s toppnamn i EU-valet 2019

1. Tomas Tobé, EU-parlamentariker

2. Jessica Polfjärd, EU-parlamentariker

3. Jörgen Warborn, EU-parlamentariker

4. Arba Kokalari, EU-parlamentariker

5. Boriana Åberg, riksdagsledamot.

Källa: Moderaterna

ANNONS