Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin tar uppgifterna om infiltration på allvar. Arkivbild.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin tar uppgifterna om infiltration på allvar. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Tobias Baudin: "De har gjort ett gediget arbete"

Det finns inga belägg för att Socialdemokraterna i Botkyrka infiltrerats av gängkriminella, enligt partiets egen utredning. Partisekreterare Tobias Baudin säger sig vara nöjd med utredningen, men Moderaterna anser att den väcker fler frågor än svar.

ANNONS
|

I utredningen, gjord av S-partidistriktet i Stockholms län, slås fast att medlemsmötet där kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) med knapp majoritet röstades bort, genomfördes korrekt. Det finns inga indikationer på att det skulle röra sig om en "kupp" genomförd av personer med kopplingar till gängkriminella.

TT: Är saken därmed utagerad för er del?

– Jag ska naturligtvis sätta mig in i den rapporten de har tagit fram, men jag vet att de gått till botten med saken och gjort ett väldigt grundligt arbete. Det är inget hastverk.

En person riskerar dock uteslutning ur partiet för att att "inte ha bidragit till utredningen på det sätt som partiet kräver av medlemmarna" och personen ska heller inte ha varit helt ärlig med den bakgrundsinformation som efterfrågats.

ANNONS

Tidigare problem

Baudin säger att S ser allvarligt på uppgifterna om vad som kan ha hänt i Botkyrka, att det är en "viktig och allvarlig fråga" som borde tas på största allvar av alla partier.

– Just i Botkyrka har det funnits problem tidigare. 2014 skakades Moderaterna av liknande uppgifter att man skulle ha försökt ta över medlemsmöte – vilket också visade sig stämma, säger Baudin.

Han och partiledaren Magdalena Andersson har lovat att händelsen i Botkyrka grundligt skulle utredas,.

Men den rapport som nu presenteras imponerar inte på Louise Meijer, riksdagsledamot som sitter i justitieutskottet för Moderaterna (M).

– Fanns det personer med gängkriminella kopplingar på plats på det här medlemsmötet och deltog de i beslutet att Ebba Östlin inte ska få vara kvar? Den frågan har ju inte besvarats, anser hon.

– Det framgår inte heller om den person som man inlett ett uteslutningsärende mot har gängkopplingar, fortsätter hon.

Inför prövotid

Socialdemokraterna har infört en prövotid där det behöver gå minst 30 dagar från att någon betalat sin medlemsavgift tills personen får rösta på ett medlemsmöte.

– Det är ett steg i att försöka säkerställa att man inte ska kunna bli medlem nära ett medlemsmöte och därmed påverka resultatet. Nu är ju S i Botkyrka ganska stora och är svårare att påverka, men det finns arbetarkommuner och partier som har betydligt färre medlemmar och infiltration är något vi alla behöver ta på största allvar, säger Tobias Baudin.

ANNONS

Debatt om infiltration

M har begärt en särskild debatt i riksdagen i frågan om hur de demokratiska institutionerna ska skyddas från infiltration och annan otillåten påverkan.

– Det här är någonting som kan drabba alla partier och det lägger ett stort ansvar på partierna att våga sopa rent framför egen dörr, säger Louise Meijer.

Moderaternas Louise Meijer (M) anser inte att Socialdemokraterna vänt på varje sten när det gäller händelserna i Botkyrka. Arkivbild.
Moderaternas Louise Meijer (M) anser inte att Socialdemokraterna vänt på varje sten när det gäller händelserna i Botkyrka. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT
ANNONS