Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I år kommer många rapporter om tonfisk utanför västkusten, sannolikt lockad av god tillgång på sill och makrill. Arkivbild.

Tonfisk nygammal gäst på västkusten

Tonfisken försvann från svenska vatten på 1960-talet och har knappt setts till sedan dess. Men i år kommer många rapporter om tonfisk utanför västkusten, sannolikt lockad av god tillgång på sill och makrill.

Sportfiskare i två båtar fick en rejäl överraskning i förra veckan när tonfiskar började hoppa över ytan i närheten av båtarna.

- Först såg vi en, vi trodde att det var en delfin, sen var de överallt. Hundratals, kanske till och med tusentals, säger Johan Sundheim till GT.

För länge sedan brukade den blåfenade tonfisken komma in från Atlanten till svenska vatten i ganska stora mängder om sommaren. Hårt fiske gjorde dock slut på besöken under 1960-talet, ungefär.

- Men för något år sedan kom sporadiska rapporter, och i år har det varit väldigt många, säger Martin Rydgren på Havs- och vattenmyndighetens avdelning för fiskförvaltning.

Flera orsaker

Tonfisken simmar flera mil på ett dygn och kan röra sig över stora områden. Många gläds åt att den hittat tillbaka.

- Jätteroligt, säger Svante Lysén, konservator på Göteborgs naturhistoriska museum.

Ett givet skäl för besöken är att det finns gott om sill, och framförallt makrill, längs västkusten i år. Det är födan som lockar. En annan orsak antas vara att beståndet av tonfisk blivit starkare.

- Vattenkvalitén har också förbättrats nära kusten, med all rening, säger Svante Lysén.

Delfiner också

Att man också oftare ser delfiner vid västkusten kan ha samma orsaker.

- Tidigare var det mest vitnosdelfin. Nu är det fem olika arter som figurerar, säger Lysén.

Han tror mindre på att varmare vatten, till följd av klimatförändringar, skulle spela in just för tonfiskens återkomst.

- Det har inte varit speciellt varmt i vattnet de två senaste åren, påpekar Svante Lysén.

Tonfisken får inte fångas i svenska vatten eller av båtar som utgår från Sverige. Däremot är visst fiske tillåtet i Norge.