Trädgårdsmästarens råd: Låt löven ligga kvar på gräsmattan

Att kratta höstlöv är inte bara tungt och tråkigt – det är dessutom helt onödigt. Det säger trädgårdsmästare Lars-Johan Svanström.
– Folk verkar hysa agg gentemot löv. De har inte förstått vilken kraft och styrka de bär på, säger han.

ANNONS
|

Att besöka en återvinningsstation på hösten får det att krypa i kroppen på Lars-Johan Svanström, ägare till Träslövs Trädgård i Varberg. Det som pågår där är ett resursslöseri av gigantiska mått, menar han.

– Där är mängder av gubbar och gummor som står och häller ut stora sopsäckar fyllda med löv, säger han och skakar på huvudet.

– Sen kommer samma gubbar och gummor till mig på våren och vill köpa planteringsjord. Det har sjunkit i rabatterna, berättar de. Jorden är så sandig och mager. ”Vad har ni gjort med löven då?” frågar jag. Jo, dem har de ju slängt.

ANNONS

Det är ett kardinalfel, menar trädgårdsmästaren. Löven är nämligen proppfulla med mikronäringsämnen som borde få komma trädgården till del.

Kör över med gräsklipparen

I stället för att kratta bort löven bör man låta dem ligga. Efter ett tag börjar maskar dra ner dem i jorden, där mikroorganismer sedan bryter ner resten. Slutprodukten blir fet och fin jord, till glädje för både gräsmatta och blommor.

– Alla löv ska inte ligga kvar, då blir det för kompakt. Jag brukar räfsa ihop en sträng med löv, och så kör jag över den med gräsklipparen ett par varv. Ju mer man matar sönder ett stort blad, desto lättare blir det för daggmasken att få tag i det och desto lättare blir det för mikroorganismerna att börja jobba, säger Lars-Johan Svanström.

Lövbitarna fördelar man sedan i rabatten eller på gräsmattan. I rabatten kan man med fördel också blanda upp dem med lite hönsgödsel, tipsar Lars-Johan.

– Vi har så milda vintrar, maskarna jobbar i princip hela vägen fram till julafton, så när våren kommer är det mesta redan borta, säger han.

”Rena energidrycken”

Olika löv har olika slags näringsinnehåll, vilket också innebär möjligheter. Bok- och eklöv innehåller till exempel garvsyra och när de bryts ner – det tar lite längre tid än för andra löv – blir jorden surare. Perfekt om man till exempel ska odla hortensior eller rhododendron, berättar Lars-Johan Svanström.

ANNONS

– Och har man al på tomten ska man vara jätteglad. Alen fäller sina löv när de fortfarande är gröna, vilket betyder att de är laddade med kväve och andra makronäringsämnen. Det är rena rama energidrycken.

Lars-Johan Svanström manar till eftertanke, och till mindre nitiskhet med räfsan.

– Folk retar sig på de här förbannade löven som trillar ner från träden och ligger där och skräpar. De har inte förstått vilken kraft och styrka de bär på.

ANNONS