Vithajen skrämmer många – den på bilden lever dock inte i det fria. Arkivbild.
Vithajen skrämmer många – den på bilden lever dock inte i det fria. Arkivbild. Bild: David Royal/AP/TT

Trendbrott: Fler hajar till attack

De sprider skräck i havet – men risken att bli biten av en haj är liten. Trots det ökade attackerna 2021 efter tre år i rad av nedgång, enligt forskare som tror att pandemin kan få siffrorna att verka mer dramatiska än vad de är.

ANNONS

Jeremy Carr hade just fångat sin sjätte våg när han kände hur vassa tänder bet tag om hans vänstra fot. Den 41-årige surfaren tog sig blödande in till stranden på Hutchinson Island i USA-delstaten Florida, fick vård på sjukhus – och mindre än tre månader senare var han tillbaka i vågorna på samma plats där hajattacken hade ägt rum.

– Jag hade paddlat ut och satt på min bräda när jag plötsligt såg en spinnarhaj hoppa högt upp i luften flera meter bort för att sedan plaska tillbaka i vattnet, säger han till den lokala nyhetssajten TCPalm.

– Alla skrattade. Det var som om hajarna hälsade mig välkommen tillbaka.

ANNONS

Fler attacker

Risken att som Jeremy Carr bli biten av en haj är extremt liten. Men efter att ha minskat tre år på raken ökade hajarnas attacker mot människor under 2021, enligt International shark attack file (ISAF) vid Floridas naturhistoriska museum.

Förra året registrerades 73 oprovocerade attacker och 39 provocerade attacker i världen. De senare definieras som angrepp som sker sedan en människa på ett eller annat sätt har interagerat med hajen, exempelvis vid fiske, matning eller dykning.

Det är inte ovanligt att antalet människor som blir hajbitna skiljer sig från år till år. De 73 oprovocerade attackerna ligger dock i linje med genomsnittet 2016–2020: 72. Men förra årets ökning kan tyckas dramatisk eftersom bara 52 oprovocerade attacker registrerades under 2020 – det lägsta antalet på över ett decennium. Det tror dock forskarna kan bero på att många stränder stängdes i coronavirusets spår.

"Hajbetten minskade drastiskt under 2020 på grund av pandemin. Det senaste året var mycket mer typiskt", skriver ISAF-chefen Tyler Bowling i en kommentar.

Dödlig utgång

Förra året dokumenterades elva hajattacker med dödlig utgång, varav nio anses ha skett utan att offret först hade provocerat rovfisken. Tre av dem skedde i Australien och två i Nya Kaledonien medan USA, Brasilien och Nya Zeeland finns bland de länder som registrerade en enda oprovocerad och dödlig hajattack.

ANNONS

Sett över tid är det dock mer och mer sällan som någon dör av hajbett – vilket kan bero på förbättrad strandsäkerhet och en minskning av arter som rör sig i kustnära vatten, enligt ISAF. Samtidigt noterades en uppgång 2020 och 2021, vilket forskarna tror beror på att vithajar lockas till platser där sälpopulationen, som de livnär sig på, har ökat.

Flest oprovocerade hajattacker sker sedan många år tillbaka i USA och i synnerhet i Florida. Den trenden fortsatte förra året, med 28 oprovocerade attacker i delstaten – att jämföra med 19 i övriga landet och 26 i resten av världen.

En skylt upplyser om en hajattack med dödlig utgång i Morro Bay i Kalifornien i USA i december förra året.
En skylt upplyser om en hajattack med dödlig utgång i Morro Bay i Kalifornien i USA i december förra året. Bild: David Middlecamp/AP/TT

Fakta: Undvik onödigt plaskande

Det finns 548 kända hajarter men bara 13 av dem har så vitt känt attackerat människor vid tio tillfällen eller mer.

De flesta som attackeras av hajar är surfare och andra brädåkare som tillbringar mycket tid i vattnet i surfvänliga områden.

Tips för att minska risken att bli attackerad är bland annat att hålla sig nära stranden, bada med en kompis, inte simma i gryningen eller solnedgången, undvika glittrande smycken och att plaska onödigt mycket.

Källa: International shark attack file

ANNONS