Misstänker du att du smittats av nya coronaviruset? Då ska du hålla dig hemma och ringa 1177. Arkivbild.
Misstänker du att du smittats av nya coronaviruset? Då ska du hålla dig hemma och ringa 1177. Arkivbild. Bild: Poppe Cornelius/NTB/TT

Tror du att du smittats – gör så här

Håll dig hemma och ring sjukvården. Om du fått feber och kan ha smittats av nya coronaviruset är det vad du ska göra.
– Man ska inte gå och sätta sig på en akutmottagning eller vårdcentral, säger Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Råden gäller för de som har symtom som feber och andningssvårigheter och varit i en riskzon eller haft närkontakt med någon som smittats av coronaviruset.

– Har man varit i ett område där det pågår smittspridning och inom 14 dagar efter det att man kommit hem börjar känna sig hängig, febrig och så vidare, så ska man stanna hemma. Blir man inte bättre ska man ringa 1177 och höra hur man gör i just sitt sjukhusområde för att komma till sjukvården på ett klokt sätt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Känsligt på akuten

Varför ska man inte gå till vårdcentralen eller akuten?

ANNONS

– För att inte riskera att smitta fler i den miljön där det finns många som är ganska känsliga, säger Tegnell.

Men när behöver man egentligen vara orolig för att ha blivit smittad?

Det är om du har feber, hosta eller andningsvårigheter och har varit i ett utbrottsdrabbat område 14 dagar innan symtomen visat sig. Det gäller resor inom Kina (utom Wacau), Sydkorea, Hongkong, Iran och norra Italien.

Smittorisken gäller också personer med symtom som haft nära kontakt med någon annan smittad.

Har du inte utsatts för smittorisk men ändå känner influensasymtom är det de vanliga råden för influensa som gäller som vanligt. Var hemma från jobbet, vila och ta febernedsättande.

Nysningar smittar

Coronaviruset smittar genom så kallad droppsmitta. Med nära kontakt innebär kontakt ansikte mot ansikte på mindre än två meter eller att man vistats i ett slutet rum med en smittad person med symtom till exempel.

– Man har viruset i sin saliv eller slemhinnor och det kommer ut när man hostar och nyser men når inte speciellt långt. Det är om man bor tillsammans eller sitter i möten tillsammans under längre stunder. Den normala smittvägen är inte i snabba kontakter som i tunnelbanan eller om någon går förbi på stan, säger Tegnell.

ANNONS

Anna Hansson/TT

Coronaviruset, sars-cov-2, tros främst smitta genom nära kontakt med människor och via så kallad droppsmitta.

Det innebär att viruset kan smitta genom nysningar och hostningar på kort avstånd.

Det är vanligast att det sprider sig inomhus.

Viruset är inte luftburet och det finns inget i dagsläget som tyder på att någon som bär på viruset smittar under inkubationstiden, det vill säga innan de fått några symtom.

ANNONS