Magnus Jacobsson (KD), justitieminister Gunnar Strömmer (M), Adam Marttinen (SD) och Martin Melin (L) presenterar ett förslag om anonyma vittnen.
Magnus Jacobsson (KD), justitieminister Gunnar Strömmer (M), Adam Marttinen (SD) och Martin Melin (L) presenterar ett förslag om anonyma vittnen. Bild: Jessica Gow/TT

Trots tung kritik: Förslag om anonyma vittnen

Det ska bli tillåtet att vittna anonymt i Sverige. Regeringen och SD lägger trots allvarlig kritik fram ett lagförslag.
– Vi vill bryta tystnadskulturen som omgärdar gängen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

ANNONS

Polis och åklagare har länge pekat på svårigheterna med att få människor att våga vittna mot kriminella nätverk. Även boende i utsatta områden har uttryckt rädsla, och familjer som ändå vågat vittna mot gängen har berättat hur de tvingats på flykt.

Nu vill regeringen och SD införa en möjlighet att vittna anonymt, både under förundersökningar och i brottmål i domstol.

Av lagförslaget, som presenteras på fredagen, framgår att det främst ska gälla vid allvarlig gängrelaterad brottslighet. Det ska också finnas en "påtaglig" risk för att vittnet eller anhöriga utsätts för allvarlig brottslighet.

Brottet som vittnet ska höras om måste därtill motsvara minst två års fängelse.

ANNONS

Hoppas att fler döms

Gunnar Strömmer hoppas att fler ska dömas och fler allvarliga brott klaras upp.

– Genom att få fler att prata med polisen, berätta vad de sett och hört, så kommer också fler brott att kunna lagföras och fler gärningsmän fällas till ansvar.

Hur många som kommer att få vittna anonymt är oklart. Regeringen betonar att systemet är tänkt att användas endast i undantagsfall. Man har också gett Brottsoffermyndigheten i uppdrag att informera om det nya systemet, så att det inte leder till "orealistiska förväntningar".

– Vårt system bygger i grund och botten på att människor ska vittna öppet, säger Strömmer.

Regeringen anser att förslaget är rättssäkert. Bland annat ska rätten som dömer i målet inte få veta det anonyma vittnets identitet, offentliga ombud ska bevaka rättssäkerhetsfrågor, och domstolens beslut om anonymitet ska gå att överklaga.

Tung kritik

Förslaget har dock tidigare fått hård kritik. I våras sade Lagrådet nej, och pekade just på risker för rättssäkerheten.

Regeringen har därefter gjort ett antal ändringar. Bland annat har det förts in i lagtexten att andra åtgärder för att skydda vittnet ska vara otillräckliga eller väsentligt svårare att genomföra.

Strömmer framhåller att polis och åklagare har efterfrågat anonyma vittnen.

– Jag ser inte att det finns underlag att bedöma om fördelarna eller nackdelarna väger tyngst. Men vad vi däremot vet är att system med anonyma vittnen finns i de flesta andra jämförbara länder, och vi vet också att i det läge Sverige befinner sig finns ett mycket stort behov att pröva nya åtgärder.

ANNONS

Lagen föreslås träda i kraft redan vid årsskiftet.

Fakta: Anonyma vittnen

Vittnen ska kunna höras anonymt både under förundersökning och i brottmål i domstol.

För att ett vittne ska få höras anonymt krävs det bland annat:

– en påtaglig risk för att vittnet eller anhöriga till vittnet utsätts för allvarlig brottslighet

– att straffet för brottet överstiger fängelse i två år

– att andra åtgärder är otillräckliga eller väsentligt svårare att genomföra

Både åklagare och en misstänkt ska kunna ansöka om att höra ett vittne anonymt.

Ansökan ska prövas av domstol.

Domstolen ska kunna besluta om olika skyddsåtgärder för att trygga anonymiteten, exempelvis via länk och med förvrängd röst.

Möjlighet att vittna anonymt finns i flera länder, bland annat Norge, Danmark och Finland, där det används mycket sällan.

ANNONS