Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En äldre kvinna larmade åtta gånger, men larmoperatören Tunstall kontaktade aldrig kommunen. Arkivbild.
En äldre kvinna larmade åtta gånger, men larmoperatören Tunstall kontaktade aldrig kommunen. Arkivbild. Bild: Andreas Hillergren/TT

Trygghetslarm fungerade – fick ändå inte hjälp

Den äldre kvinna som avled i Luleå i oktober hade ett fungerande trygghetslarm – men larmen blev inte hörsammade av operatören Tunstall, rapporterar SVT Norrbotten.

Tunstall hade stora problem när trygghetslarmet havererade i oktober, och kvinnans dödsfall troddes först hänga ihop med att larmen inte nådde fram på grund av teknikproblemen.

Nu visar det sig att fem larmoperatörer på Tunstall tog emot larmen, men att ingen kontaktade Luleå kommun, skriver SVT.

Kvinnan larmade åtta gånger mellan klockan 19.56 och 21.25 på kvällen den 14 oktober i fjol. Först fyra timmar efter det sista larmet kontaktades Luleå kommun. När nattpatrullen kom till kvinnans bostad hade hon avlidit.

Luleå kommun friskriver sig själva från ansvar i en internrapport, men riktar stark kritik mot hur Tunstall har hanterat situationen. Tunstalls vd Johan Lenander säger till SVT att han inte har läst utredningen än.

– Det är olyckligt det du beskriver och givetvis ska vi gå igenom det i detalj när vi går igenom rapporten och vi kommer därefter att vidta eventuella åtgärder för att säkra vår drift, säger han.