Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En besiktningstekniker kontrollerar bilarna på bilbesiktningen i Rissne. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Tusentals bilar riskerar körförbud i maj

Vet du när din bil ska besiktigas? Från och med 20 maj gäller nya regler och Transportstyrelsen varnar nu för att många bilar riskerar körförbud om ägarna väntar för länge.

Det är inte längre den sista siffran i registreringsnumret som avgör när det är dags för besiktning. De nya reglerna som träder i kraft 20 maj innebär att många bilar ska besiktigas tidigare än föregående år, vilket gör att alla de som väntar till sista sekunden riskerar att missa sitt datum.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

"Att vara sent ute med besiktningen den här gången kan få konsekvenser eftersom det är ovanligt många fordon som ska in samtidigt", skriver Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Bara runt 127 000 av de över 300 000 bilar som riskerar körförbud från och med maj är besiktigade. I Stockholm handlar det om över 45 600 bilar, i Västra Götaland 28 455 och i Skåne 23 000 bilar som riskerar körförbud nästa månad. I Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland handlar det om runt 4 000 hittills obesiktigade bilar vardera.

De nya reglerna innebär även att landets drygt 16 000 A-traktorer ska kontrollbesiktigas. Än så länge har bara drygt 1300 av dessa besiktats.

Får du körförbud på bilen innebär det att man endast får köra från parkeringen till en bilbesiktning, utan omvägar. På tranportstyrelsen.se går det att kontrollera när bilen ska besiktigas.