Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En del av åtalet är en stor mängd kemikalier som beslagtogs i Strömsund. Arkivbild.

Två terroråtalade släpps ur häktet

Tre män har åtalats för förberedelse till terroristbrott efter misstankar om att de planerat ett attentat i Sverige. Med tre dagar kvar till dom beslutar nu Solna tingsrätt att släppa två av dem, en 39-åring och en 31-åring, ur häktet. En 46-årig man är fortsatt häktad.

- Det jag kan säga är att vi efter enskild överläggning kommit fram till att det inte finns tillräckliga skäl för att hålla de här två personerna häktade. Men en person som är åtalad för de här brotten är fortfarande häktad, säger domaren i målet, Patrik Alm, till TT.

De tre männen har utöver förberedelse också åtalats för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet, på vanlig svenska: terrorfinansiering. Ytterligare tre män har också åtalats för finansiering av terrorism.

Kommenterar inte

Per Lindqvist, chefåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, vill inte säga någonting om rättens beslut att försätta två av de åtalade på fri fot.

- Jag kommenterar inte det här, utan väntar in tingsrättens dom, säger han.

39-åringens försvarsadvokat Kristofer Stahre är övertygad om att hans klient kommer att frikännas från misstankarna om förberedelse till terroristbrott.

- Sen kan han fortfarande dömas för annan brottslighet som han har åtalats för, säger Stahre.

TT: Hur säker är du?

- Jag är helt säker.

TT: Hur kan du vara det?

- Därför att han är oskyldig.

Obefintlig bevisning

Trots det har Kristofer Stahre en viss förståelse för att Per Lindqvist har åtalat 39-åringen.

- Åklagaren hade en arbetshypotes som han drev och där han gjorde gällande att de personer som befann sig i en viss lägenhet utgjorde en terroristcell, även om bevisning mot min klient är i princip obefintlig, säger han.

Den man som blir kvar i häkte är 46 år och svensk medborgare sedan flera år. Han har pekats ut som ledande i de brott som åklagaren hävdar att männen har begått. Hans advokat Thomas Olsson har dock varit mycket kritisk till att mannen ens åtalas.

- Jag har väldigt svårt att föreställa mig att man kommer fram till någonting annat än att han ska frikännas, säger han.

Thomas Olsson vill inte kommentera att hans klient blir kvar i häkte medan de två medåtalade släpps på fri fot.

- Det är svårt för mig att kommentera detta med hänsyn till att det kommer en dom på fredag, säger han.

Svårt att fälla

Agnetha Hilding Qvarnström, tidigare terroråklagare, vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger att det rent allmänt är svårt att fälla för förberedelsebrott, oavsett om det gäller terroristbrott eller exempelvis mord eller rån.

- Generellt är det svårare att styrka dem som vi kallar de osjälvständiga brottsformerna – förberedelse, stämpling och anstiftan – än fullbordade brott. Man har i regel mer bevisning för fullbordade brott, säger hon.

Lagens krav på vad som utgör förberedelse är också mycket konkreta, anser Hilding Qvarnström. Det måste bevisas att någon använder pengar eller på olika sätt befattar sig med ”något som är särskilt ägnat att användas som hjälpmedel vid ett brott.”

Rättad: I en tidigare text uppgavs fel tingsrätt.