Yvonne och Lage Ottosson bor bara sex meter från den nu tungt trafikerade vägen genom Ucklum. 'Men på fredag är helvetet över', säger Lage Ottosson.
Yvonne och Lage Ottosson bor bara sex meter från den nu tungt trafikerade vägen genom Ucklum. "Men på fredag är helvetet över", säger Lage Ottosson. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ucklum firar att "helvetet" är över

Eländet för invånarna i Ucklum efter skredet på E6:an varade i 256 dagar.
– Men på fredag är helvetet över, säger Lage Ottosson, fårbonde och pensionär som bor bara sex meter från vägen dit den tunga trafiken hänvisades.

ANNONS
|

På morgonen den 23 september 2023 drog ett jordskred med sig delar av E6:an norr om Stenungsund. Vägen fick stängas av och trafiken ledas om till väg 650 genom Ucklum. Sedan dess har inget varit sig likt i det lilla samhället.

– Veckan efter skredet visade fordonsdata på en trafikökning på vägen med över 500 procent jämfört med veckan innan, säger Erik Hedman, trafikexpert på Rambol.

För Yvonne och Lage Ottosson som bor i Ucklum förändrades vardagen i ett slag. Utanför deras hus, bara meter från vägen, dundrar de tunga lastbilarna förbi, dag som natt.

Det har varit jobbigt

– Det har varit jobbigt. Det är svårt att sova på nätterna. Vi kan inte sitta på altanen utan att behöva skrika till varandra. Och det är svårt att ens komma ut på vägen, förklarar Yvonne.

ANNONS

Lage Ottosson suckar tungt.

– Det har varit för jäkligt. Nu kan det komma sju lastbilar i minuten. Och ju senare på natten de kommer, desto fortare kör de.

Men det är inte bara ljudet som orsakar besvär.

– Här skakar det rätt bra, särskilt innan de lade på ny asfalt. Så jag är rädd för min skorsten. Frågan är om jag kan elda längre, säger han.

Även om den nya E6:an invigs på onsdagen så släpps inte trafiken på förrän på fredag morgon. Först då är det över.

Nu känns det underbart

– Det känns underbart. Och på torsdag kväll ska vi fira. Då dukar vi långbord uppe vid rondellen och hela byn samlas, ler Yvonne.

Men det finns smolk i glädjebägaren. För all tung trafik försvinner inte.

– Bygget av Västlänken i Göteborg innebär att det fortsättningsvis kommer att rulla en hel del grusbilar förbi här, berättar Lage.

De tycker ändå att kommunen har gjort vad de kunnat. Vägen har asfalterats om för att få ner ljudet. Och nya räcken har kommit på plats för att skydda barnen på väg till skolbussen.

Men anslutningsvägen mellan Ucklum och Stenungsund som också drogs med i skredet, är till skillnad från E6:an, inte färdig än.

ANNONS

– Hela området består av lera och vi behöver säkerställa att det inte blir nya skred framöver. Vi har en preliminär tidsplan där vägen blir färdig senare i höst, säger Fredrik Arpfjord, samhällsbyggnadschef i Stenungsunds kommun.

– Jag hoppas att någon tar ansvar för det som hänt. Vi har ju fått lägga massa pengar på bensin bara för att åka köpa mat. Det är tre mil längre väg nu än tidigare. Hela samhället har drabbats, säger Lage Ottosson.

'Det har varit jobbigt. Det är svårt att sova på nätterna. Vi kan inte sitta på altanen. Det är svårt att komma ut på vägen och ännu svårare att komma över', suckar Yvonne Ottosson.
"Det har varit jobbigt. Det är svårt att sova på nätterna. Vi kan inte sitta på altanen. Det är svårt att komma ut på vägen och ännu svårare att komma över", suckar Yvonne Ottosson. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Lage och Yvonne Ottosson har får och lamm. Under perioder har djuren betat bara någon meter från vägen. Vid ett tillfälle rymde några får ut på vägen, mitt i trafiken. Men inget av dem kom till skada.
Lage och Yvonne Ottosson har får och lamm. Under perioder har djuren betat bara någon meter från vägen. Vid ett tillfälle rymde några får ut på vägen, mitt i trafiken. Men inget av dem kom till skada. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
ANNONS