Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arvfurstens palats. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

UD: "Jobbat oändligt många timmar med fallet"

Under de fem år som Fikru Maru suttit fängslad har Utrikesdepartementet varit relativt försiktiga med att berätta vad som pågått bakom kulisserna. Men UD:s presschef Patric Nilsson vill inte beskriva det som "tyst diplomati".

Fikru Maru själv, såväl som hans familj och advokat, har kritiserat UD för att inte vara hårda nog mot Etiopien och att de inte gjort tillräckligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Jag vet att man jobbat oändligt många timmar på den konsulära enheten i samarbete med ambassaden och att den högsta politiska ledningen varit väldigt engagerade i fallet, säger UD:s presschef Patric Nilsson till TT.

Sverige har flera gånger kallat upp Etiopiens ambassadör. Både utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven har tagit upp Fikru Maru med sina etiopiska motsvarigheter, poängterar han.

"Håller tillbaka"

Det finns anledningar till att UD ofta inte har uttalat sig mer om vad som sagts i samtalen, enligt Nilsson.

- Vi håller tillbaka eftersom vi tror att det inte skulle bli positivt för utgången. Därför valde vi att vara tysta tills vi kunde bekräfta att Fikru Maru skulle släppas fri. Men det är inte så att vi suttit och tittat på. Rättsprocesserna har varit en del, men det har också varit intensiva politiska kontakter.

"Berört och engagerat"

Utrikesminister Margot Wallström kommenterar hemkomsten i ett uttalande på regeringskansliets sajt:

"Jag och den svenska regeringen välkomnar att rättsprocessen har avslutats och att Fikru Maru nu har återvänt till Sverige. Fikru Marus situation har berört och engagerat många och det är mycket glädjande att han kan återförenas med sin familj", säger Wallström i uttalandet.