Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Säpochefen Anders Thornberg säger att ett EU-samarbete är absolut nödvändigt för att hindra att IS ökar sin terrorverksamhet i Europa. Arkivbild.

Underrättelseutbyte stoppar terrordåd

EU:s säkerhetstjänster samarbetar tätt för att hindra att IS ökar sin terrorverksamhet i Europa efter förlusterna i Irak och Syrien.

I dagarna besegrades terrororganisationen IS i sin självutnämnda huvudstad al Raqqa i Syrien. Det finns en oro för att IS nu ska försöka trappa upp terrordåden i Europa.

Enligt säkerhetspolisens chef Anders Thornberg så innebär IS förluster i Irak och Syrien en ökad osäkerhetsfaktor.

- Det innebär att vi måste jobba hårdare för att se om det kan komma någon återvändare eller om man skickar ut någon med ett särskilt uppdrag, men det är inget vi sett ännu, säger han.

En typ av potentiellt hot utgör IS-krigare som återvänder till sina hemländer i EU.

"Känsligt läge"

Omkring 300 personer bedöms de senaste åren ha rest från Sverige till Irak och Syrien, framför allt för att strida med IS. Av dem tros cirka 50 ha dött och 140 återvänt. I år har dock bara några enstaka återvänt.

- Vi brukar ha väldigt god uppfattning om när man kommer och reser till och från vårt land och det har vi nu också, säger Thornberg.

Han vill inte gå in på vilken information man fått in om vad som hänt de svenskar som tros ha befunnit sig i al Raqqa.

- Vi har hört allt från att folk dör till att de blivit tillfångatagna eller att de går under radarn.

- Jag vill inte bekräfta något just nu. Det är väldigt känsligt läge.

Samarbete nödvändigt

Thornberg uppger att Säpo och andra europeiska underrättelsetjänster är beroende av varandra för att kartlägga hur potentiella terrorhot rör sig och agerar i och utanför Europa.

- Vi kan inte lösa vårt uppdrag utan att ha kontakt med varandra.

Thornberg beskriver samarbetet som "fantastiskt bra", samtidigt som han säger att några länder tycker samarbetet är viktigare än andra.

Efter terrordåden i Paris 2015 inrättades ett operativt samarbete i Nederländarna kallat CTG, Counter Terrorism Group.

Thornberg anser att det råder total öppenhet när det gäller att dela information med varandra.

- Det är absolut nödvändigt att vi delar information, eftersom nästan alla länder alltid är berörda på något sätt i terrorärenden, säger han.

Ökad terroraktivitet

Den brittiska underrättelsetjänsten MI5:s chef Andrew Parker uppger i en intervju för BBC att samarbetet i CTG har lett till tolv gripanden i Europa.

Parker berättar också att man ser fler terroristaktiviteter komma allt snabbare mot Storbritannien. MI5 har för närvarande 500 pågående operationer som omfattar 3 000 personer som på något sätt är inblandade i extremistaktiviteter.

Storbritannien har drabbats av fem terroristdåd hittills i år, medan sju planerade dåd har förhindrats.

Säpochefen uppger att EU:s datalagringsregler är ett stor bekymmer för många underrättelsetjänster. EU:s domstol underkände 2016 de svenska reglerna för tele- och dataoperatörernas lagring av till exempel vilka nummer som ringts, när det har skett och vilket område mobiltelefonerna befunnit sig i.

"Är en katastrof"

- Det är katastrof för vår verksamhet att vi i princip blir blinda, säger Thornberg.

Han uppger att datalagringen oftast är enda ingången när underrättelser, till exempel från andra underrättelsetjänster kollas upp.

I ett yttrande till regeringen ger Säpos experter en rad exempel på underrättelser där datalagringen haft fundamental betydelser för att kontrollera om namngivna personer utgör ett terrorhot.

Till exempel att en person stridit för IS och bygger upp nätverk för attack i Sverige, att personer letar efter automatvapen eller vill få tag på en bomb för att döda människor här, eller att någon fått i uppdrag av IS att utföra ett attentat i Sverige.

- En del visar sig inte stämma, en del kan stämma och man vidtar åtgärder och några av de här hoten innebär att vi startar förundersökningar, säger Thornberg.

- Vi kollar upp allting för vi riskerar inte något när det gäller människoliv.