Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man åtalas vid Borås tingsrätt för sexbrott mot 63 barn, i nästan samtliga fall via nätet. Arkivbild.

Ung man åtalas för sexbrott mot 63 flickor

En 22-årig man åtalas för sexbrott mot 63 flickor runt om i landet, i huvudsak via nätet. Vissa flickor har enligt åklagarna mått mycket dåligt av det som hänt. Mannen är dömd för liknande brott fyra gånger tidigare.

Åtalet vid Borås tingsrätt gäller bland annat våldtäkt, sexuellt övergrepp, köp av sexuell handling och grovt utnyttjande för sexuell posering – i samtliga fall mot barn. De flesta av de drabbade flickorna är i åldern 12–14 år. De misstänkta brotten begicks i huvudsak under hösten 2017.

Den åtalade nekar till anklagelserna, uppger Åklagarmyndigheten.

Snapchat

Enligt åklagarna begicks många av brotten via appen Snapchat, och det var genom ett Snapchat-konto som 22-åringen hittades.

- Polisen kom honom på spåren via ett användarnamn. Man såg ett samband mellan anmälningar som kom in under hösten, säger Andrea Andersson, som är en av åklagarna i det omfattande målet.

- Det vanligaste är att han utgett sig för att vara en yngre kille, säger åklagaren om hur 22-åringen inlett kontakterna.

I december gjordes en husrannsakan hos mannen. Då beslagtogs bland annat flera mobiltelefoner som innehöll bilder och trafik från Snapchat.

Hotade

Enligt åtalet har 22-åringen förmått flickor att visa sig nakna för honom via nätet, skicka nakenbilder, eller att spela in filmer med sexuella handlingar som de skickat till honom. Många gånger hotade mannen att sprida bilder han redan fått, om flickorna inte fortsatte göra som han ville.

- Vissa flickor har tagit väldigt illa vid sig, andra inte lika illa. Det är individuellt hur dåligt man mår, framhåller Andrea Andersson.

22-åringen har dömts för liknande brott fyra gånger tidigare. Då har straffet blivit skyddstillsyn, och i ett fall sluten ungdomsvård.