'Om man rekryterar in ungdomar i gängmiljö befinner de sig i ett sådant nödläge att det bör kunna betraktas som ett människohandelsbrott', säger åklagare Paulina Brandberg. Arkivbild.
"Om man rekryterar in ungdomar i gängmiljö befinner de sig i ett sådant nödläge att det bör kunna betraktas som ett människohandelsbrott", säger åklagare Paulina Brandberg. Arkivbild. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Unikt åtal för rekrytering till gäng

En 27-årig man i södra Stockholm åtalas för människohandel sedan han värvat två 17-åriga pojkar till ett kriminellt nätverk. Pojkarna misshandlades och ska ha tvingats att sälja droger.
– Människohandel genom att rekrytera in ungdomar i gängmiljön har inte prövats tidigare. Det är ett unikt åtal, säger kammaråklagare Paulina Brandberg.

ANNONS

Totalt åtalas tolv personer som enligt utredningen ingått i ett större brottsnätverk som misstänks ha styrt narkotikahandeln i förorten Vårberg i södra Stockholm.

Samtliga åtalas för grovt narkotikabrott, och en av dem även för människohandel.

– Som vi uppfattar det så är det här ett nätverk som bedrivit en väldigt välorganiserad narkotikaförsäljning i ganska stor omfattning. Vi har också sett hur man rekryterat in unga personer, under 18 år, i verksamheten och därför har vi åtalat den person som vi uppfattar som ledargestalt för människohandel, säger Paulina Brandberg, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

När 17-åringarna värvades är okänt, men i vart fall sedan november i fjol ska de ha utnyttjats av 27-åringen för att sälja droger.

ANNONS

Våldsam miljö

Enligt åtalet ska mannen ha "anstiftat och styrt" pojkarnas försäljning. "[NN] har haft en förmedlande och övervakande roll samt tillgodogjort sig intäkterna", står i åtalet.

– Målsägandena har under förundersökningens gång blivit misshandlade, knivskurna. Så det är en extremt våldsam och farlig miljö. Då menar vi att om man rekryterar in ungdomar i den miljön så befinner de sig i ett sådant nödläge att det bör kunna betraktas som ett människohandelsbrott, säger Paulina Brandberg.

27-åringen förnekar brott.

Pojkarna bor i samma område som övriga i nätverket och har rört sig i miljöer där gänget varit verksamt.

– Rekryteringen sker ofta stegvis, först kanske man får något uppdrag och sedan ett till, och så sugs man in i den här verksamheten helt enkelt och hamnar sedan i en situation som är väldigt svår att ta sig ur, säger Paulina Brandberg.

17-åringarna har dock inte velat medverka i utredningen eller svara på några frågor.

– Vi är inte förvånande egentligen, för i den här miljön råder en stark tystnadskultur. Man vill inte prata med polisen, man vill inte, som det heter, gola på någon.

Hemliga tvångsmedel

Bevisningen bygger till stor del på information utredarna fått genom hemliga tvångsmedel. Bland annat monterades kameror upp i de utrymmen där drogförsäljningen pågick.

ANNONS

– Det är helt avgörande för att kunna komma åt den här typen av brott, för det är ingen i den här miljön som vill prata – varken målsägande, misstänkta eller vittnen. Utan hemliga tvångsmedel hade det inte varit möjligt att komma åt det här, säger Paulina Brandberg.

Nätverket ska framför allt ha sålt cannabis och kokain men även MDMA och Tramadol. Ibland har försäljarna skickat ut mass-sms om att det finns narkotika att köpa.

Brotten anses grova bland annat då det varit fråga om stora mängder narkotika, organiserad verksamhet och pågått under längre tid.

– Det är brott som har höga straffvärden. Det handlar om fleråriga fängelsestraff som vi kommer att yrka på, säger åklagaren.

Samtliga åtalade förnekar brott. TT har sökt 27-åringens advokat.

Anja Haglund/TT

De tolv åtalas vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
De tolv åtalas vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT
ANNONS