Socialdemokraternas Stefan Löfven och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Socialdemokraternas Stefan Löfven och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Arkivbild.

Uppgifter: Vänsterpartiet har bestämt sig

Vänsterpartiets partistyrelse har fattat ett beslut om partiet ska rösta nej eller släppa igenom S-ledaren Stefan Löfven som statsminister i onsdagens omröstning, erfar TT. Beskedet kommer att lämnas på måndagsmorgonen av V:s partiledare Jonas Sjöstedt.

ANNONS
|

En källa säger att beslutet nu är fattat, men det är fortfarande okänt vad det landade i. Enligt tidigare uppgifter till TT kunde det luta åt ett nej.

I en skriftlig kommentar efter Liberalernas ja till att släppa fram Löfven förklarade V att det var dags för den interna processen i partiet.

Skulle V rösta aktivt nej till Löfven i statsministeromröstningen stoppar det honom, förutsatt att M, KD och SD röstar nej.

Skälen till motståndet i V är två, enligt uppgift till TT. Det ena är, enligt V, högerpolitiken i förslaget till överenskommelse mellan S, MP, C och L. Det andra är den särskilda skrivningen i den om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden.

ANNONS

Uppgift: "Ren förnedring"

Klausulen betecknas som ren förnedring, en förödmjukelse, av Vänsterpartiet. Det går inte acceptera, är inställningen bland många, enligt vad som uppges för TT.

V:s partistyrelse hade att ta ställning till frågan under söndagen. På måndagen är ett möte i riksdagsgruppen planerat. Det måste ske innan partiledaren Jonas Sjöstedt möter talmannen Andreas Norlén klockan 11.40.

Någon gång på måndagsmorgonen ska Sjöstedt meddela partiets besked, enligt TT:s uppgifter.

Har förordat Löfven

Tidigare har Jonas Sjöstedt gång på gång sagt att V vill se Stefan Löfven som statsminister. V har sagt att man inte tänker rösta för eller släppa fram en regering där borgerliga partier ingår samt att det är avgörande att SD inte får något inflytande. Jonas Sjöstedt har också kritiserat Centerledaren Annie Lööf för att driva fram ett extraval.

Tre av de villkoren uppfylls om Löfven blir statsminister och ett extraval undviks. Men röstar V nej till Löfven kan just V medverka till att driva fram ett extraval, eller en borgerlig regering.

Speglar missnöje

Missnöjet speglas av en namnlista som cirkulerar i landet, mot att stödja regeringsuppgörelsen.

- Vi är ett vänsterparti, vi har ingen anledning att stödja en regering som tänker bedriva högerpolitik, sade Mikael Ekvall, Vänsterpartiets gruppledare i Region Jönköpings län i går till Sveriges Radio Jönköping.

ANNONS

På Facebook dömer den tidigare riksdagsledamoten och V-toppen Rossana Dinamarca ut överenskommelsen och vill att V säger nej:

"Förutom att uppgörelsen mellan S, MP, C och L är en arbetarfientlig politik med lägre löner, sänkt a-kassa, höjda hyror, språktest för medborgarskap, fritt fram för vinster i välfärden igen, sänkta skatter och fler bidrag för dom rika samt töntiga förslag om mobilförbud i skolan, så är det också en kraftig markering mot V som likställer oss med fascisterna SD. Det är helt oacceptabelt."

TT
ANNONS