Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Endast fyra av tio av personalen på fritidshem har pedagogisk högskoleexamen, enligt Skolverkets statistik för läsåret 2017/2018. Arkivbild.

Utbildad fritidspersonal blir allt färre

Andelen personal på fritidshem med pedagogisk högskoleutbildning minskar stadigt. Hösten 2017 hade endast fyra av tio en sådan utbildning, vilket är den lägsta nivån sedan 1995, visar ny statistik från Skolverket.

Nära en halv miljon elever finns inskrivna på landets fritidshem – en ökning med 45 procent under en tioårsperiod. Kommunerna är enligt skollagen skyldiga att erbjuda utbildning på fritidhemmen som sedan 2016 fått ett tydligare uppdrag i läroplanerna.

Men när det gäller utbildad personal går utvecklingen i motsatt riktning. Andelen med pedagogisk högskoleutbildning minskar stadigt, med närmare 19 procentenheter sedan 2007, enligt Skolverket.

- Majoriteten av våra 6- till 9-åringar spenderar halva sin skoldag i fritidshem, men utvecklingen går fel håll. Det får såklart förödande konsekvenser för såväl lärandet, rekreationen och kvalitén, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Statistiken visar att det finns stora skillnader mellan landets kommuner och mellan kommunala och fristående fritidshem. Bland omkring 4 000 fritidshem finns det 225 stycken där samtliga i personalen har en pedagogisk högskoleexamen, å andra sidan är det nära 600, med totalt fler än 34 000 elever, som helt saknar sådan personal.

- Lärarna känner en enorm frustration över att inte kunna erbjuda och leverera den kvalité som förväntas, något som vi delvis kan se genom de skyhöga sjukskrivningstalen, säger Johanna Jaara Åstrand.