Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och utredaren Mats Sjöstrand.

Utredare föreslår 27 nya servicekontor

Även Arbetsförmedlingen bör ingå i statens servicekontor runt om i landet. Det föreslår en statlig utredning, som vill öppna ytterligare 27 kontor senaste 31 december 2020.

I dag finns det 103 servicekontor och 10 nya är på väg. De erbjuder service från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket på samma ställe. Utredaren, tidigare generaldirektören för Skatteverket, Mats Sjöstrand, föreslår nu att även Arbetsförmedlingen ska ingå, och att antalet kontor utökas så att det finns 140 kontor senast 31 december 2020.

Många nöjda

- De här kontoren har fyra miljoner besökare varje år och 93 procent är nöjda med servicen, säger Sjöstrand.

Kostnaden beräknas till totalt 452 miljoner kronor fram till 2020, pengar som tas från Arbetsförmedlingens anslag.

- Det här innebär en 30 procentig effektivisering, det är inte litet på ett bräde. Arbetsförmedlingen tjänar 61 miljoner kronor i minskade servicekostnader på det här, säger Sjöstrand.

Hela landet

- Det här är viktigt för att säkerställa statlig service i hela landet. Det är viktigt att staten tar sitt ansvar när vi på många håll i världen ser en försämrad tillit och försvagat förtroende för staten, säger Ardalan Shekarabi (S).

Enligt förslaget ska elva av de 27 kontoren öppnas i så kallade utsatta områden. De är: Hässleholmen/Hulta eller Norrby (Borås), Frösunda, Lagersberg eller Skiftinge (Eskilstuna), Dalhem/Drottninghög/Fredriksdal eller Söder (Helsingborg), Råslätt (Jönköping), Karlslund (Landskrona), Skäggetorp (Linköping), Hageby, Klockaretorpet eller Navestad (Norrköping), Hovsjö, Fornhöjden eller Ronna/Geneta/Lina (Södertälje), Gottsunda (Uppsala), Bäckby (Västerås), Araby (Växjö).