Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Utvisningar med chartrade plan misslyckas

Många av de utvisningar som Kriminalvården genomför med specialchartrade plan misslyckas. På mindre än en månad har minst tre utvisningar till Amman i Jordanien inte blivit av, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Från den 1 januari 2016 till och med mitten av juli i år har Kriminalvården chartrat plan till en kostnad av drygt 45 miljoner kronor för att utvisa 908 personer. Men 124 av utvisningarna kunde inte genomföras, enligt en genomgång av UNT.

Anledningen till att utvisningarna inte genomförts är oftast att resan avbryts, antingen redan i Sverige, längst resvägen eller på slutdestinationen. Vanliga skäl är att den utvisningsdömde inte dyker upp, att mottagarlandet inte godkänner personens resehandlingar eller att resehandlingarna är ofullständiga. Kriminalvården har också tvingats avboka chartrade plan till en kostnad av 657 000 kronor.

Den totala kostnaden är dock svår att fastställa eftersom den europeiska gränskontrollbyrån Frontex i vissa fall medfinansierar utvisningarna. Årligen får Kriminalvården omkring nio miljoner kronor från Frontex.

Förra veckan återvände ett plan som skulle utvisa en 37-årig man, som bor i Uppland, till Jordanien. Enligt polisens nationella operativa avdelning berodde det på en kommunikationsmiss vid det jordanska inrikesdepartementet.

Sveriges ambassad i Jordanien ska enligt UNT utreda de misslyckade utvisningarna närmare.