Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Sjöstedt inledde Vänsterpartiets valspurt på Medborgarplatsen i Stockholm.

Vänster i medvind kritiserar regeringen

Vänsterpartiets framgångar i opinionen märks tydligt när Jonas Sjöstedt sparkade i gång vänsterns valspurt. Han hoppas Stefan Löfven blir kvar som statsminister, men kritiserar ändå regeringen på flera punkter.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt återkom ett par gånger till att han vill se Stefan Löfven som statminister. Men han passade även på att dela ut ett antal kängor till Socialdemokraterna. Sjöstedt pekade till exempel på att Vänsterpartiet har kämpat emot regeringens försämringar av LSS-vården. V-ledaren anklagade också regeringen Löfven för att inte våga lyfta frågan om högre skatter för höginkomsttagare.

- Först så så här i valets elfte timme, då säger Socialdemokraterna till slut att man kanske borde införa en liten skatt på kapitalinkomster, säger Jonas Sjöstedt under sitt tal på Medborgarplatsen i Stockholm.

Om de rödgröna skulle bli största block efter valet tvekar inte Sjöstedt på vilken roll han vill att vänstern ska spela.

- Om det blir så, då är det vi som ser till att de rödgröna bli större än alliansen. Då är det vi som ser till att vi bygger ett mer jämlikt samhälle som håller ihop, det är vi som ser till att vi får en statsminister och regering som lutar åt vänster, säger Sjöstedt.

Kritiserar S

Sjöstedt har anledning att vara optimistisk: Enligt i stort sett alla opinionsmätningar ser partiet ut att gå mot sitt bästa val på 20 år.

- Det har varit en fantastisk valrörelse för oss. Det är alltid hundratals, ibland tusentals åhörare på mötena och vi får flera hundra nya medlemmar varje dag. Sedan tycker jag att valrörelsen har varit konstig, för det har varit mer diskussioner om själva valrörelsen och mindre om sakpolitik, säger Jonas Sjöstedt till TT efter talet.

"Kan förhandla"

TT: Hur ser du på dina möjligheter att bli vice statsminister om de rödgröna skulle bli större?

- Vi är beredda att ta regeringsansvar, det är vårt mål att göra det. Men i ett svårt läge kan vi även förhandla om budgeten. Vi tänker ta varje möjlighet att få igenom praktisk politik och i varje läge se till att det är vänstern och inte högern som styr.