Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt lovar mer åt de flesta. Arkivbild.

Vänsterpartiet lovar mer åt de flesta

Vänsterpartiet föreslår en ökning av statsbidragen till kommunerna med 18 miljarder kronor till 2021. Dessutom föreslås att sjukvården får 5 miljarder kronor mer årligen.

Förslagen finns med i en sammanställning partiet gjort av alla förslag under valrörelsen för ökad jämlikhet och minskade klyftor.

En familj med en vuxen och två barn i en hyresrätt, där den vuxne lever på sjukersättning på 13 000 kronor i månaden skulle få 1 931 kronor mer per månad.

En familj med två vuxna och två barn som bor i villa med en månadsinkomst på 35 000 respektive 27 000 kronor i månaden skulle få 2 658 kronor mer att röra sig med per månad.

Begränsade boräntor

Beräkningarna är gjorda på Vänsterpartiets förslag om bland annat fem jämställdhetsmiljarder för att utjämna löneskillnaderna mellan kvinnor och män, ett nytt system som begränsar bankernas boräntor, högkostnadsskydd för tandvården, förbättrad sjukförsäkring och en ny mer reglerad hyressättning.

På skattesidan införs sänkta inkomstskatter upp till 40 000 kronor i månaden samtidigt som höjningar införs på kapitalinkomster, ny skatt på förmögenheter och ny fastighetsskatt.

Dyrare för miljonären

Vänsterpartiet har även räknat på vad förslagen skulle innebära för en ensamstående mångmiljonär som bor i villa och har en månadslön på 120 000 kronor i månaden, en nettoförmögenhet på 8 miljoner kronor och kapitalinkomster på 500 000 kronor per år. En sådan person skulle få 11 492 kronor lägre disponibel inkomst per månad.

- Det är så här en jämlikhetspolitik ser ut, säger Jonas Sjöstedt.

Han framhåller också att partiet har överfinansierat förslagen och inte utnyttjat reformutrymmet på samma sätt som andra partier. Intäkterna skulle enligt Vänsterpartiet öka med 76,2 miljarder kronor 2021.