Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Soldaterna på Ledningsregementet i Enköping, ett av landets största förband, har utsatts för allvarliga kränkningar. Arkivbild.
Soldaterna på Ledningsregementet i Enköping, ett av landets största förband, har utsatts för allvarliga kränkningar. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Värnpliktiga kallades "korkade" och "apor"

I mitten av december blev 520 soldater hemskickade från ledningsregementet i Enköping efter larm om kränkningar. Bland annat skulle flera av de värnpliktiga ha tvingats delta i övningar trots skador och sjukdomar. Det larmades också om brist på mat och sömn och att befäl använde sig av ett sexistiskt språkbruk.

Sveriges Radio Ekot har tagit del av en intern rapport om händelserna, baserat på intervjuer och enkäter som gjordes i höstas av en enhet inom Försvarsmakten, där det framkommer mer detaljer om vad som skett på regementet.

I rapporten lyfts bland annat det som beskrivs som destruktivt ledarskap som också anammats av vissa värnpliktiga.

Förutom det sexistiska språkbruk mellan manliga värnpliktiga, som tidigare varit känt, beskrivs i rapporten även annat olämpligt språkbruk som förekommit. De värnpliktiga ska ha kallats ”korkade”, ”hemlösa” och ”apor” och värnpliktiga vittnar också om att befäl kallat dem ”missbildade” och ”utvecklingsstörda”.