Vårdpersonalens semester hotas när smittspridning ökar och vaccinmål missas

Smittspridningen och antalet covidpatienter ökar – samtidigt som det svenska vaccinmålet skjuts upp till sensommaren. Något som bland annat kan få konsekvenser för vårdpersonalens sommarsemester.
– Det riskerar att slita ännu hårdare på en redan ganska sliten personalstyrka, säger Mattias Fredricsson som är enhetschef på Socialstyrelsen.

ANNONS
|

Antalet covidfall i Sverige fortsätter att öka. Snittet för de senaste två veckorna är 720 fall per 100 000 invånare.

– Det är en relativt hög siffra. Vi är snart uppe i de nivåer som vi såg under den andra vågen, säger Sara Byfors som är enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

I Västra Götalandsregionen är läget än värre, med 800 fall per 100 000 invånare.

– Det är såklart bekymmersamt där man har haft en hård press på vården under lång tid, säger Byfors.

Samtidigt ökar trycket på vården. GP har tidigare rapporterat att intensivvården är pressad inför påsken. En bild som även Socialstyrelsen delar.

ANNONS

– Belastningen på vården är fortsatt hög. Därför är det viktigt att att alla tänker på hur man följer rekommendationerna, säger Mattias Fredricsson, enhetschef på myndigheten.

LÄS MER:Hårt tryck på iva – men ingen dramatisk ökning

"Ganska sliten personalstyrka”

Det svåra läget påverkar både personal och patienter, på olika sätt.

– Det som vården ställs inför rent konkret är att man måste göra prioriteringar – vilka delar av den elektiva vården kan behöva stå tillbaka för att man behöver vårda patienter med covid-19? säger Mattias Fredricsson och fortsätter:

– En annan väldigt konkret aspekt är att man i vissa fall inte kan ge semester till den personal som egentligen behöver det. Det här kan alltså påverka vården i övrigt och riskerar att slita ännu hårdare på en redan ganska sliten personalstyrka.

LÄS MER:Tegnell om påsken: ”Skapa inte nya smittkedjor”

Under torsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att Sverige inte kommer klara av målet att erbjuda vaccin till alla vuxna svenskar innan sista juni. I stället ska alla över 65 år erbjudas minst en dos senast 16 maj och alla över 18 och de i riskgrupp erbjudas vaccin med en dos senast 15 augusti.

Även det kan få konsekvenser för vården.

– Pandemin påverkar på väldigt många olika sätt. Det handlar bland annat om hur vi följer restriktionerna och hur smittspridningen utvecklar sig – i vilken mån vi får klart vaccinationerna. Alla de här delarna påverkar naturligtvis hur vi lyckas plana ut kurvan och hur vården får förutsättningar att möta den här utmaningen, säger Mattias Fredricsson från Socialstyrelsen.

ANNONS

LÄS MER:Sverige missar vaccinmålet – då ska alla fått första dosen

ANNONS