Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt förstamajtågar i Stockholm.

V vill ha avdragsrätt för a-kasseavgiften

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hade med sig ett vallöfte till sitt förstamajtal i Stockholm. Partiet vill att a-kasseavgiften ska bli avdragsgill i deklarationen.

I sommar återinförs avdragsrätten för fackföreningsavgiften, men Vänsterpartiet vill ta ett steg till och även göra a-kasseavgiften avdragsgill. För en vanlig butiksanställd som är medlem i fackförbundet Handels skulle det innebära att a-kassan kostar 400 kronor mindre om året.

- Om vi gör ett bra val och får vara med och förhandla budgeten, är det en av de saker som vi hoppas kunna leverera redan i den budget som förhandlas i höst, säger Jonas Sjöstedt.

I dag är mindre än 70 procent av arbetskraften medlemmar i a-kassan. Antalet sjönk kraftigt när den borgerliga regeringen tog bort avdragsrätten för både fack- och a-kasseavgift 2007.

Sjöstedt hoppas att en återinförd avdragsrätt, som bedöms kosta 1,25 miljarder om året, skulle få fler att ansluta sig till a-kassan. Både för att öka skyddet vid arbetslöshet och för att stärka legitimiteten för den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Gliringar till S

I sitt förstamajtal i Kungsträdgården i Stockholm talade Jonas Sjöstedt mycket om jämlikhet, om otrygga arbetsvillkor och om vinster i välfärden.

- Det finns bara ett parti som aldrig viker ner sig i vinstfrågan – Vänsterpartiet. Vi ger oss aldrig i frågan om vinster i välfärden, lita på att vi tänker driva den med kraft så länge det behövs, sade Sjöstedt.

V vill precis som Socialdemokraterna begränsa arbetskraftsinvandringen.

- Men vårt svar är inte att som Stefan Löfven säga att det är orimligt att de tar jobb som arbetslösa svenskar skulle kunna ta. Vårt svar är att ta kamp mot arbetsgivarna och visa solidaritet med dem som utnyttjas, sade Sjöstedt, som gav många gliringar till S under sitt tal.

Stödjer S-förslag om pensioner

Men Sjöstedt stödjer S vallöfte om högre pensioner, som presenterades av statsminister Stefan Löfven vid en pressträff tidigare under dagen.

- Det är på tiden, tycker jag, säger Sjöstedt till TT.

I budgetförhandlingarna med regeringen har V upprepade gånger försökt få igenom höjd garantipension, men misslyckats.

- Även den behöver höjas, säger Sjöstedt.