Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Arkivbild
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Arkivbild

Valanalys: Tron på MP rejält skadeskjuten

Många väljare känner att Miljöpartiet inte förstår "vanligt folk". Det är illavarslande och ett reellt problem för partiet, enligt MP:s valanalys.

ANNONS
|

Trots att klimathotet diskuterades hett sommaren 2018 fick Miljöpartiet bara 4,4 procent av rösterna i riksdagsvalet. Det sämsta resultat partiet haft och ändå klarat sig kvar i riksdagen.

- Miljöfrågan attraherade inte breda väljargrupper, säger Johan Hellström, som lett valanalysgruppen.

Men frågan är viktig för dem som röstar på MP, Centerpartiet och Vänsterpartiet. De två sistnämnda partierna hade dock avsevärt större medvind och populärare företrädare, konstaterar valutvärderarna.

Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin har brottats med dåliga förtroendesiffror under lång tid. Men i valanalysen får de ingen uttalad kritik för att partiet inte lyckades bilda mer opinion kring klimatfrågan och attrahera fler väljare.

ANNONS

- Vi har valt att inte peka ut någon enskild, det är ett kollektivt ansvar i hela partiet, säger Johan Hellström.

"Inte populära"

Valutvärderarna pekar också på att en stor grupp väljare har en bild av Miljöpartiet som ett parti som inte tar landsbygdens och vanliga människors utmaningar på allvar.

"Att endast en procent av väljarkåren och tio procent av våra egna väljare menar att Miljöpartiet förstår vanligt folk är illavarslande", står det. "Det är dags att erkänna för oss själva att vi verkligen inte är populära på landsbygden och fråga oss vad detta beror på."

Stämpeln att MP är ett storstadsparti sitter väldigt hårt, menar Johan Hellström.

- När vi inte har plats i en tredjedel av landets regionfullmäktige och ganska många av landets kommuner, så finns det anledning att ta det på allvar, säger han.

För MP backade inte bara på riksnivå, där partiet nu inte har någon riksdagsrepresentation norr om Uppsala. I 91 kommuner saknar MP helt mandat, och i 88 sitter bara en miljöpartist i kommunfullmäktige.

ANNONS

Rejält skadeskjutet

Enligt utvärderingen är MP:s förtroende rejält skadeskjutet. Väljarraset beror framförallt på de kriser partiet drabbades av 2015-2016, anser valutvärderarna.

Särskilt åtstramningen av migrationspolitiken har kostat väljare. Ett annat exempel är avslöjandet om att den dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan bland annat varit på middag med anhängare till en högerextrem turkisk organisation. Ytterligare ett exempel som skadat förtroendet är att partiet var på väg att ta in en kandidat till partistyrelsen som vägrade ta kvinnor i hand.

TT

Fakta: MP och valet

Miljöpartiet fick 4,4 procent i riksdagsvalet 2018, jämfört med 6,9 procent 2014.

I dag har partiet 16 riksdagsledamöter. För första gången saknar MP riksdagsrepresentation norr om Uppsala.

I 40 kommuner fanns ingen MP-lista att rösta på i 2018 års kommunval. Fler än dubbelt så många som valet 2014.

I dag saknar MP mandat i kommunfullmäktige i 91 kommuner, i 88 sitter bara en miljöpartist. Partiet har gått från totalt 732 mandat i kommunerna efter valet 2014 till 395 mandat i dag.

Partiet har starkast stöd i storstadsområdena, men tre kommuner i norra Sverige sticker ut i 2018 års val. I Jokkmokk och Gällivare noterar MP sina högsta kommunsiffror – 13,6 respektive 11,9 procent – och på fjärde plats ligger Åre med 8,7 procent av rösterna.

Källa: Miljöpartiet

ANNONS