Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Valresultatet inte klart än. Arkivbild.

Valresultat först på söndag

Det slutgiltiga valresultatet för riksdagen fastställs först på söndag, enligt ett pressmeddelande från Valmyndigheten.

Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.

"Det är oerhört viktigt att vi i valadministrationen ska kunna säkerställa att Sverige får ett korrekt valresultat" säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, i pressmeddelandet om fördröjningen.

Det är de län som har flest röster, Stockholms och Västra Götalands län, som behöver mest tid på sig att räkna rösterna.

Enligt Valmyndigheten tar det mycket tid att hantera alla valsedlar med personkryss. Dessutom ska alla personröster numera matchas med ett samtycke från personen som står på valsedeln, i och med de nya reglerna om samtycke av en kandidatur. Dessutom har antalet valsedlar som kommer från andra valkretsar ökat.

- Det finns inga strukturella problem men det är ett högt valdeltagande och många förtidsröster som kom in i onsdags och i går, säger Sten Olsson, valsamordnare vid länsstyrelsen i Östergötland.

Däremot anser han inte att länsstyrelserna borde ha tagit in fler personer för att på så sätt bli klara under fredagen. I Östergötland arbetar cirka 60 personer med omräkningen.

- Det kan man väl alltid resonera om men det måste vara personer med erfarenhet som gör detta, säger han.