Nu skärps rutinerna på landets äldreboenden. På flera håll i landet införs besöksförbud med anledning av spridningen av coronaviruset. Arkivbild.
Nu skärps rutinerna på landets äldreboenden. På flera håll i landet införs besöksförbud med anledning av spridningen av coronaviruset. Arkivbild. Bild: JESSICA GOW / TT

Vårdjättar inför besöksförbud på äldreboenden

Nu skärps rutinerna på landets äldreboenden. På flera håll införs besöksförbud med anledning av coronaviruset.
– Det är för att begränsa risken för smittspridning, säger Carina Andersson, ansvarig för krisorganisationen på Attendo.

ANNONS

Två av landets största företag inom äldreomsorg, Attendo och Vardaga, inför besöksstopp på sina boenden. Totalt handlar det om drygt 200 verksamheter.

– Det är många anhöriga som är oroliga och vi har bara fått positiva reaktioner. Man tycker att det här är en bra åtgärd som ökar tryggheten, säger Carina Andersson.

Ulla Tansen, affärsområdeschef hos Vardaga, säger att dess beslut om besöksstopp togs när risknivån höjdes till högsta nivå:

– Vi vill inte på något sätt utsätta dem som bor hos oss för en onödig risk.

Även Region Värmland och Region Blekinge har rekommenderat sina respektive kommuner att införa besöksförbud.

ANNONS

I Stockholm, som är en del av Region Stockholm som har flest fall av covid-19 i landet, finns inget besöksstopp.

– Äldreförvaltningen har tittat på det men bedömt att det inte är juridiskt möjligt eftersom det rör sig om äldres hem, säger Carl Smitterberg, presstalesperson vid Stockholms stad.

Lokal tillämpning

Stockholms stad betonar i stället det individuella ansvaret och har bland annat satt upp anslag på äldreboenden om att inte arbeta eller besöka boendet om man inte är helt frisk.

I studier har man sett att äldre och personer med underliggande sjukdomar drabbats hårdare av viruset och Folkhälsomyndigheten har inskärpt att anhöriga bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden.

– Vi har gått ut med att det är viktigt att undvika onödiga besök, och särskilt om man har symptom. Sedan är det en process ute i landet om huvudmännen vill tillämpa det lokalt, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Sollefteå kommun i Västernorrland har valt att införa generell besöksavrådan på alla sina äldre- och gruppboenden, rapporterar allehanda.se.

– Vi följer det som Folkhälsomyndigheten säger. Men vi som kommun kan inte förbjuda besök, utan vi avråder även om besökaren är symptomfri. Vi vill vara tydliga, människor vill ha konkreta besked. Men måste du göra ett besök av en eller annan anledning försöker vi ordna det. Det kan ju till exempel vara så att en mor eller far ligger på dödsbädden, säger kommunikationsstrateg Majed Safaee till TT.

ANNONS

Redan pressat

Enligt Folkhälsomyndigheten är det också "särskilt viktigt" att de som arbetar med att vårda äldre inte går till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion, även lindriga sådana.

TT: Hur ser beredskapen ut om ett stort antal medarbetare behöver stanna hemma?

– Vi är en rätt flexibel organisation med många timanställda medarbetare och i dagsläget bedömer vi att vi kan hantera det, säger Carina Andersson på Attendo.

Men Johan Ingelskog, enhetschef vid Kommunal, säger att situationen på de flesta av landets äldreboenden redan är pressad.

– Vi vet inte hur arbetsgivarna ska lösa en situation där många medarbetare måste vara hemma. Tar man in outbildad personal får det så klart konsekvenser för både kvaliteten och arbetsmiljön, säger han.

Isoleras

Om ett äldreboende skulle få ett konstaterat fall av covid-19 finns riktlinjer för detta. Då går vården ut på att isolera den smittade.

– Vi har en dedikerad medarbetare som hanterar den sjuke, eller smittade boenden, och den personen gör inget annat. Övriga som är friska hanteras av andra medarbetare, säger Carina Andersson.

Besöksstoppet på Attendo och Vardagas äldreboenden gäller tills vidare.

– Tills vi vet att vi har en säker och trygg anledning till att ta bort det, säger Carina Andersson.

ANNONS

Anja Haglund/TT

Anna Lena Wallström/TT

Jörn Spolander/TT

ANNONS