Tobias Ågren i Tierp fångade vargen på film.
Tobias Ågren i Tierp fångade vargen på film.

Varg i Tierp skjuten av polis

En varg gick till attack mot ett rådjur i en trädgård i Tierp. Polisen uppmanade allmänheten att hålla sig borta från djuret.

ANNONS
|

Tobias Ågren låg och vilade när hans flickvän plötsligt skrek till från vardagsrummet. En varg jagade ett rådjur i deras trädgård.

- Vargen stod och bet rådjuret. Tjejen ringde 112 och jag började filma, säger han.

Enligt honom gick vargen fram och tillbaka mellan framsidan på huset och stället där rådjuret låg.

- Han gick till framsidan och spejade och sedan gick han tillbaka och började tugga. Han höll på så en stund, säger Tobias Ågren.

ANNONS

Var vid lekplats

Vargen ska även ha gått runt till baksidan av huset, där en lekplats ligger. Enligt Tobias Ågren, som beskriver området som barntätt, var det ingen där under vargens besök.

- Men grannen var ute och skottade. Jag knackade på rutan så att han skulle se vargen och då var den bara ett par meter ifrån, säger han.

Händelsen skedde vid 11-tiden på tisdagen och polisen varnade allmänheten från att närma sig området. Barn uppmanades att hålla sig inne, liksom hundägare.

- Vi har en patrull som pratar med förskolor i närheten så att de är informerade. Vi uppmanar allmänheten att inte närma sig det här djuret, säger Daniel Wikdahl, vid polisen.

Betedde sig ovanligt

Polispatruller på platsen hade vid lunchtid lokaliserat vargen som inte verkade bry sig om människor eller att den befann sig i ett tätbebyggt område.

Inte ens när polisen avlivade rådjuret reagerade vargen – trots att den satt bredvid sitt offer.

ANNONS

- Normalt sett flyr ju rovdjur när de hör ett skott, säger Daniel Wikdahl.

Polisen kopplade in länsstyrelsen för att säkerställa att det rörde sig om en varg.

- Vargen började bete sig så ovanligt, så vi kunde inte vänta på länsstyrelsen utan ville agera i tid. Vi tog det säkra före det osäkra och en av våra jägare avlivade vargen, säger Daniel Wikdahl.

Vargen hade skador på bland annat ett bakben och dess kropp ska undersökas av länsstyrelsen.

TT
ANNONS