Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Julia Martinsson, 23, är rösträkningsledare i en grupp om fyra rösträknare när valsedlar till riksdagsvalet kontrollräknas på Kockum Fritid i Malmö.

Varje röst räknas – en gång till

Flera hundra personer runt om i landet sitter med valresultatet i sina händer. Nu kontrollräknas över 19 miljoner röster i Sverige.

På bord tio i konferenssalen på Kockum Fritid i Malmö sitter rösträkningsledaren Julia Martinsson, 23, med fyra kolleger.

- Vi sitter i par och räknar alla röster – och dubbelräknar. Jag bokför allt så att allt blir korrekt. Det är faktiskt kul. Det händer väldigt mycket, även om man inte kan tro det, säger hon med ett leende.

Valdistrikt efter valdistrikt betas av när länsstyrelsen i Skåne kontrollräknar alla skånska röster som avlagts i valen till riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Flera hundra personer runt om i landet har samma uppgift – totalt ska 19 miljoner röster i Sveriges tre olika val gås igenom.

- Vi börjar med riksdagsvalet. Därefter kontrollräknar vi kommunvalet och sist landstingsvalet, säger Leif Nyberin, enhetschef på länsstyrelsen i Skåne.

"Extra spännande"

Valnattens preliminära resultat ger på tisdagen de rödgröna – S, MP och V – 144 mandat i riksdagen. Alliansen – M, KD, C och L – har 142 mandat. I antal skiljer det i nuläget 29 053 röster till de rödgrönas fördel. SD har preliminärt 63 mandat.

- Nu är det extra spännande och det är angeläget att det definitiva resultatet kommer så fort som möjligt. Vi vill ju inte dra ut på det här, säger Leif Nyberin.

Det slutgiltiga resultatet för riksdagsvalet väntas vara klart på fredag, men än så länge återstår de så kallade onsdagsrösterna för att ens det preliminära resultatet från valnatten ska bli komplett. Runt 200 000 röster – utlandsröster och sena förtidsröster – väntas bli räknade av kommunernas valnämnder på onsdagen. Därefter skickas de till landets 21 länsstyrelser för kontrollräkning.

Det handlar om ett monotont arbete som sker för hand. Många av de 175 rösträknarna i Malmö är utrustade med en sedelräknare av gummi för att spara fingerspetsarna.

- Vi har många kaffepauser, säger studenten Sophia Lennartsson, 20, om hennes strategi för att orka räkna valsedlar i närmare åtta timmar per dag.

- Annars är det bara att försöka hitta fokus igen och räkna på.

Valsedlar sparas i fyra år

När en räknegrupp är klar med ett valdistrikt skickas säkerhetspåsen med rösterna till en kontrollgrupp, som genom stickprov ska kolla så att räknegruppen gjort rätt. Efter digital registrering och rapportering till Valmyndigheten ska rösterna arkiveras. Samtliga räknade valsedlar i Sverige sparas nämligen under mandatperioden.

- Först när detta val vunnit laga kraft i höst kan vi förstöra valsedlarna från valet 2014, säger Therese Ortner, jurist på länsstyrelsen i Skåne, som leder arbetet med rösträkningen i Malmö.