Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En helt ny familj spindlar har upptäckts i Sverige. Normalt lever den ofarliga spottspindeln i tropiska och subtropiska områden, men sedan en tid även i Sverige. Den halv centimeter stora spindeln upptäckes i entomologen Mikael Sörenssons eget badrum.

Verklighetens Spider-Man nu i Sverige

Precis som Spider-Man låser spottspindeln fast sina byten genom att skjuta ut giftiga trådar från käkarna. Nu har denna spindelfamilj för första gången påträffats i Sverige – hos ett spindelproffs. Av allt att döma har spindeln invandrat från Danmark.

Det var i Lund den fanns, den halv centimeter stora spindeln som tillhör en familj spindlar som aldrig tidigare påträffats i Sverige. Och det var Mikael Sörensson, entomolog och spindelforskare vid Lunds universitet, som hittade den – i sitt eget badrum.

- Det kanske låter mystiskt, men att den hittades just hemma hos mig är inte så konstigt egentligen, med tanke på min bakgrund. Den här spindeln finns antagligen hemma hos andra också, men de tänker nog inte på den, säger Mikael Sörensson till TT.

I Sverige finns runt 735 olika spindelarter och varje år upptäcks en eller ett par nya arter. Men hittills har dessa arter fördelats på 37 familjer, men nu har spindelfamilj nummer 38 alltså påträffats.

Lever i en låda

Familjen spottspindlar, Scytodidae, väver inga nät för att fånga sina byten, utan sprutar ut giftiga trådar som den låser fast sina byten med, ungefär som fictionens Spider-Man.

- De är otroligt snabba. Den närmar sig bytet gravitetiskt (långsamt och värdigt) och känner sig för med de långa frambenen innan de blixtsnabbt skjuter iväg de giftiga trådarna i ett sicksack-mönster över bytet. Det exemplar jag hittade lever fortfarande. Jag har den i en låda på institutionen där man tydligt kan se hur bytet plötsligt sitter som fastklistrad mot väggen, säger Mikael Sörensson.

TT: Vad matar du den med?

- Allt möjligt. Lagom stora flugor och andra insekter. Spindlar är rovdjur och är allätare.

Spottspindlar lever normalt i tropiska och subtropiska områden, men har påträffats ett flertal gånger i länder i Europa. Däribland i Danmark där det första fyndet gjordes redan på 1950-talet.

- Den senaste observationen där gjordes nu i april och antagligen har den jag hittade liftat över sundet, säger Mikael Sörensson.

Världens minsta

Detta är inte första gången Mikael Sörensson varit vid entomologins frontlinjer. Tidigare beskrev han en helt ny art som upptäcktes i Sverige i slutet av 1980-talet och som i många år var världens minsta skalbagge.

- Det var en 0,45 millimeter liten skalbagge som levde i en säljticka. Det tog tio år för mig att beskriva den vetenskapligt, säger han.

Den nya arten döpte han till Baranowskiella ehnstromi för att på så sätt hedra sin mentor (Richard Baranowski) och dess upptäckare (Bengt Ehnström). Skalbaggen förärades sedan i sin tur en låt med samma namn av hårdrocksbandet Glory.

- Sedan en tid är det dock en skalbagge från Colombia som räknas som världens minsta. Den är bara 0,32 millimeter lång och så mycket mindre än så kan skalbaggar nog inte bli. Hannens spermie är längre än skalbaggen själv och ligger hoprullad, säger Mikael Sörensson.