Kronprinsessan Victoria talade i tyska Bundestag om att världsläget 'påminner oss om de mörkaste kapitlen i den europeiska historien'.
Kronprinsessan Victoria talade i tyska Bundestag om att världsläget "påminner oss om de mörkaste kapitlen i den europeiska historien". Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Victoria: Ukrainakriget hotar hela Europa

På söndagen firade Tyskland en nationell minnesdag för krigsoffer, med kronprinsessan Victoria som huvudtalare.
– Den tyska erfarenheten är unik men den rymmer insikter som går bortom det tyska. En av dessa är att fred och frihet inte är naturlagar, en gång för alla givna, sade hon.

ANNONS

Talet hölls vid årets nationella minnesdag för offren för krig och förföljelse. Bland tidigare huvudtalare hittas bland andra Frankrikes president Emanuel Macron och dåvarande brittiske kronprinsen Charles. Kronprinsessan Victoria är ett välkänt ansikte för många tyskar.

I sitt tal, som hölls på tyska, lyfte kronprinsessan sina egna varma känslor för Tyskland liksom Sveriges starka band till landet. Ländernas relation har visserligen inte alltid varit vänligt inställd, påpekade Victoria, vilket ledde henne vidare till det svåra världsläget, som Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

– Den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina hotar freden på hela vår kontinent, skakar om grundvalarna i världsordningen och orsakar ett ohyggligt mänskligt lidande, sade hon.

ANNONS

– Sedan 633 dagar har städer och samhällen ödelagts, hundratusentals människor dödats och miljontals drivits på flykt. Det är ett krig som påminner oss om de mörkaste kapitlen i den europeiska historien.

Även kriget mellan Israel och Hamas nämndes och kronprinsessan betonade vikten av att skydda civila på båda sidor.

– Här har vi alla ett gemensamt ansvar. Vi får aldrig glömma bort lärdomarna från krigets och tyranniets fasor.

Talet hölls i det tyska parlamentet, Bundestag.

Fakta: Volkstrauertag

Varje år, två söndagar före den första söndagen i advent, äger den nationella sorgedagen "Volkstrauertag" rum i Tyskland.

Syftet är att hedra minnet av de som dött i väpnade konflikter, inklusive offer för våldsamt förtryck.

Minnesdagen hölls första gången i sin moderna form 1952.

Olika minnesevenemang hålls i hela Tyskland på kyrkogårdar eller på minnesplatser.

ANNONS